Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Ruskí policajti vykonali raziu v kanceláriách organizácie Memorial

Príslušníci ruských poriadkových síl, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vstupné presklené dvere boli zvnútra prelepené kartónovým papierom, aby nebolo možné sledovať, čo sa deje vo vnútri.

Moskva 4. marca (TASR) - Ruskí policajti v piatok prehľadávali priestory pobočky ľudskoprávnej organizácie Memorial, ktorá bola rozhodnutím najvyššieho súdu vlani v decembri zrušená. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa vyjadrenie predstaviteľov Memorialu.

"Prehľadávanie (kancelárií) Memorialu prebieha na dvoch miestach," napísala táto organizácia prostredníctvom aplikácie Telegram.

Ďalej uviedla, že vstupné presklené dvere boli zvnútra prelepené kartónovým papierom, aby nebolo možné sledovať, čo sa deje vo vnútri. Do budovy nepustili ani predsedu predstavenstva Memorialu Jana Račinského.

AFP pripomína, že začiatkom tohto týždňa ukončili svoju prevádzku v Rusku dve popredné nezávislé médiá - rozhlasová stanica Echo Moskvy a televízia Dožď. Spravodajský server Znak v piatok tiež oznámil, že ukončuje činnosť v dôsledku "stále väčších obmedzení" mediálneho priestoru.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, medzičasom na piatkovom zasadnutí jednomyseľne prijala v druhom a treťom čítaní návrh zákona o zavedení trestnej zodpovednosti za šírenie nepravdivých informácií vo vzťahu k Ozbrojeným silám Ruskej federácie.

Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin po hlasovaní oznámil, že spomínané opatrenia ešte v piatok prerokuje horná komora parlamentu, Rada federácie, a následne ich dostane na podpis prezident Vladimir Putin. Účinnosť by mohli nadobudnúť v sobotu.