Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruskí potápači preskúmajú škody po výbuchu na Kerčskom moste

Na snímke vrtuľník hasí požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Podrobnejší prieskum nad hladinou mora by mal byť podľa očakávaní ukončený do konca dňa, informovali ruské tlačové agentúry.

Moskva 9. októbra (TASR) – Ruskí potápači preskúmajú v nedeľu škody, ktoré vznikli v dôsledku mohutného výbuchu na moste spájajúcom Ruskom s Krymom, ktorý je symbolom anektovania tohto ukrajinského polostrova a kľúčovou trasou pre zásobovanie ruských vojakov pri invázii na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sobotňajšia explózia na cestnom a železničnom moste cez Kerčský prieliv vyvolala radostné reakcie ukrajinských predstaviteľov, k zodpovednosti sa však neprihlásili. Rusko zatiaľ nikomu vinu nepripísalo.

Ruský vicepremiér Marat Chusnullin uviedol, že potápači začnú pracovať o 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ). Podrobnejší prieskum nad hladinou mora by mal byť podľa očakávaní ukončený do konca dňa, informovali ruské tlačové agentúry.

"Situácia je zvládnuteľná. Je nepríjemná, ale nie fatálna," povedal novinárom ruský gubernátor Krymu Sergej Axionov. Polostrov má podľa neho zásoby palív na mesiac a potravín na dva mesiace.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že jeho vojenské jednotky na južnej Ukrajine môžu byť "plne zásobované" existujúcimi pozemnými a námornými trasami.