Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ruskí právnici vyzývajú Putina, aby prestal so šikanovaním Navaľného

Na snímke ruský prezident Vladimír Putin v Moskve 5. januára 2023. Foto: TASR/AP

Ako na svojom webe uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), podmienky Navaľného zadržiavania označili signatári výzvy za mučenie, informuje TASR.

Moskva/Praha 16. januára (TASR) - Skupina ruských právnikov adresovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi otvorený list, v ktorom žiadajú, aby sa prestalo so šikanovaním väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ako na svojom webe uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), podmienky Navaľného zadržiavania označili signatári výzvy za mučenie, informuje TASR.

"Dnes sa nemôžeme a ani nemáme právo nečinne sa prizerať porušovaniu ústavných práv a znevažovaniu ľudskej dôstojnosti nášho kolegu, ktorému bol štatút advokáta odňatý v súvislosti s jeho trestným stíhaním za jeho politické aktivity v Rusku," píše sa v liste.

Fakt, že Navaľnyj sa už desiatykrát od augusta minulého roku ocitol v trestnej cele, považujú signatári listu za mučenie, pretože táto skutočnosť podľa nich priamo ohrozuje Navaľného a jeho život.

Právnici tiež žiadajú, aby Navaľného mohli vyšetriť aj lekári z prostredia mimo väznice.

Alexej Navaľnyj si odpykáva trest odňatia slobody vo väzenskom tábore s prísnym režimom vo Vladimírskej oblasti. Dňa 31. decembra bol poslaný do trestnej cely, kde na nakazil virózou. Lieky, ktoré mu kúpili jeho spolupracovníci, mu vo väznici vydali až po zverejnení otvoreného listu adresovaného Putinovi ruskými lekármi.