Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ruskí speváci odmietli prísť na provládne koncerty v Bielorusku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Umelci uviedli, že chápu vážnosť situácie v Bielorusku pred voľbami.

Minsk 7. augusta (TASR) - Viacero ruských spevákov a hudobných skupín zrušilo svoje koncerty v Bielorusku, ktoré organizovala vláda v Minsku a v rôznych bieloruských mestách sa mali konať v sobotu, deň pred prezidentskými voľbami.

Umelci odmietli svoje účinkovanie v reakcii na výzvy, ktorými ich na sociálnych sieťach "bombardovali" ich fanúšikovia v Bielorusku. Informoval o tom v piatok spravodajský portál Novaja gazeta (NG).

Umelci uviedli, že chápu vážnosť situácie v Bielorusku pred voľbami. "Prídeme inokedy, vo vhodnejší čas, keď nás ľudia budú môcť vidieť a počuť na koncerte, nie na nejakom (politickom) zhromaždení," uviedli pre portál RBK Viktor Poplejev a Darja Šejko z ruskej skupiny RASA. Podobne sa vyjadrili i ďalší ruskí umelci.

Spravodajský portál Tut.by vo štvrtok informoval, že v Minsku i ďalších bieloruských mestách sú na 8. augusta - v predvečer prezidentských volieb - naplánované koncerty umelcov z Ruska, Ukrajiny i Bieloruska.

Krátko po tom, ako sa táto informácia objavila, začali sa na stránkach vystupujúcich umelcov objavovať výzvy, aby nevystupovali na podporu súčasného bieloruského vedenia. Tieto výzvy sú sprevádzané hashtagom #nekormidiktatora (nekŕm diktátora).

Hlavnou rivalkou úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách je Svitlana Cichanovská, manželka známeho väzneného blogera a politického aktivistu Siarheja Cichanovského. Okrem nich vo voľbách kandidujú aj predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň, bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev.

Cichanovská má veľkú podporu v tábore odporcov Lukašenka. Minulý týždeň na zhromaždenie na jej podporu do Parku priateľstva národov v Minsku prišlo okolo 63.000 ľudí.

Podobnú akciu naplánovanú na štvrtok (6. augusta) však Cichanovská zrušila s tým, že sa radšej zúčastní na zhromaždení organizovanom minskou radnicou na Kyjevskom námestí.

Webový server Naša Niva (nn.by) informoval, že v čase Cichanovskej príchodu na toto podujatie dídžej z pódia pustil skladbu s názvom Zmena. Brat jedného zo zvukových režisérov neskôr pre uvedený portál uviedol, že dídžeja následne zadržala polícia a o osude jedného zo zvukových režisérov nie je známe nič.

Novaja gazeta vo svojom komentári konštatovala, že kým Lukašenko pred voľbami navštevuje vojenské posádky a kasárne, Cichanovská "vypredáva" štadióny, odkiaľ ľudia Lukašenkovi odkazujú, že ho už "majú plné zuby".