Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruskí vedci v Holandsku čelia telefonátom pre ich postoj k invázii

Na snímke ľudia mávajú s ruskými vlajkami a vlajkami s písmenom Z počas koncertu, ktorý sa konal pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia Krymskej republiky a mesta Sevastopol za subjekty Ruskej federácie v Moskve vo štvrtok 19. marca 2021. Foto: TASR/AP

Ministerstvo školstva uviedlo, že takéto incidenty nevysielajú "dobrý signál", lebo ľudia pôvodom z Ruska chcú mať možnosť študovať a vykonávať svoj výskum v bezpečí a slobodne.

Brusel/Amsterdam 2. mája (TASR) - Ruskí študenti a najmenej jeden ruský vedec pôsobiaci v Holandsku boli telefonicky oslovení a vyzvaní, aby vyjadrili svoju lojalitu voči ruskej vojenskej operácii na Ukrajine. Uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl s odkazom na správy ministerstva školstva a holandskej univerzitnej organizácie Universiteiten Nederland.

Podľa uvedených zdrojov neznámi volajúci tvrdia, že zastupujú ruskú vládu a chcú vedieť, či oslovený podporuje inváziu na Ukrajinu.

Univerzity neposkytli viac informácií k uvedeným telefonátom kvôli ochrane študentov, ktorí nahlásili tieto hovory.

Hovorca holandskej bezpečnostnej služby AIVD v tejto súvislosti uviedol, že telefonické hovory môžu priamo súvisieť s inváziou na Ukrajine. "Rusi v Holandsku majú prístup k slobodným médiám a sú v kontakte s rodinou a priateľmi v Rusku. Ich kritický pohľad, ktorým sa netaja, sa nepáči ruským orgánom," povedal hovorca AIVD pre denník Financieele Dagblad.

Podľa DutchNews.nl nikto z ľudí, ktorí už boli telefonicky oslovení, nechcel hovoriť s novinármi okrem jednej ženy. Tá uviedla, že začala dostávať telefonické otázky, keď po vypuknutí invázie umiestnila na sociálnej sieti Facebook ukrajinskú vlajku.

"Spýtal sa ma, či podporujem Ukrajinu. Bol priateľský, ale v kontexte vojny som sa cítila nesvoja a vystrašená," priznala žena, ktorá chcela zostať v anonymite.

Ministerstvo školstva uviedlo, že takéto incidenty nevysielajú "dobrý signál", lebo ľudia pôvodom z Ruska chcú mať možnosť študovať a vykonávať svoj výskum v bezpečí a slobodne.

Študenti však nie sú jediní, ktorí v Holandsku pocítili "dlhú ruku" ruských úradov. Duchovní z amsterdamskej farnosti Ruskej pravoslávnej cirkvi sa kvôli vyhrážkam ruského pravoslávneho arcibiskupa v Holandsku prechádzajú pod Konštantínopolský patriarchát, píše server. Štyria kňazi a dekan sa rozhodli "presťahovať", pretože nepodporujú postoj ruskej pravoslávnej cirkvi pri invázii ruských síl na Ukrajinu.

DutchNews.nl upozornil, že vie aj o množstve ruských štátnych príslušníkov žijúcich v Holandsku, ktorí povedali, že sa boja otvorene hovoriť o vojne na Ukrajine a svoje názory na inváziu sú ochotní prezradiť len pri zachovaní anonymity.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)