Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojaci bojujúci na Ukrajine získajú štatút vojenských veteránov

Na archívnej snímke ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Vojaci zároveň získajú daňové bonusy, lepšiu zdravotnú starostlivosť a zľavnené alebo bezplatné cestovanie vo verejnej doprave.

Moskva 23. marca (TASR) - Ruský parlament v stredu schválil zákon, ktorý oprávňuje príslušníkov ruských inváznych síl na Ukrajine na získanie štatútu vojenských veteránov a ďalších výhod od štátu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zákon, ktorý parlamentu predložila vládna strana Jednotné Rusko, umožní vojakom bojujúcim na Ukrajine dostávať každý mesiac finančný príspevok. Zároveň získajú daňové bonusy, lepšiu zdravotnú starostlivosť a zľavnené alebo bezplatné cestovanie vo verejnej doprave.

Rusko na tento účel vyčlenilo iba pre tento rok päť miliárd rubľov, čo je v prepočte takmer 45 miliónov eur.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok povedal, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine pokračuje presne podľa vopred stanovených plánov a cieľov. Rusko týmto eufemistickým pojmom označuje svoju pokračujúcu vojenskú agresiu voči Ukrajine, ktorá si vyžiadala už tisíce životov, spôsobila rozsiahlu deštrukciu ukrajinských miest a vyhnala z domovov milióny Ukrajincov.