Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojaci na Ukrajine údajne zajali dvoch britských dobrovoľníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že dvojica dobrovoľníkov pracovala v oblasti "na vlastnú päsť", ale bola v kontakte s organizáciou Presidium Network.

Londýn 29. apríla (TASR) - Ruská armáda zajala dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí na Ukrajine poskytovali humanitárnu pomoc. Podľa britskej rozhlasovej stanice BBC o tom informovala nezisková organizácia Presidium Network.

BBC v piatok uviedla, že k zajatiu došlo zrejme v pondelok na juhovýchode Ukrajiny, na kontrolnom stanovišti ležiacom južne od mesta Záporožie.

Predpokladá sa, že dvojica dobrovoľníkov pracovala v oblasti "na vlastnú päsť", ale bola v kontakte s organizáciou Presidium Network.

Spoluzakladateľ Presidium Network Dominic Byrne pre BBC povedal, že dvojica mužov sa pokúšala z oblasti evakuovať jednu ženu a dve deti. Kontakt s nimi sa prerušil v pondelok ráno, keď sa dostali cez ukrajinské kontrolné stanovište na Ruskom kontrolované územie.

Bryne dodal, že žena, ktorej sa muži snažili pomôcť opustiť Ukrajinu, začala z mobilu jedného z Britov dostávať "čudné textové správy".

"O dve hodiny neskôr vtrhli do domu týchto civilistov ruskí vojaci s otázkou, odkiaľ poznajú Britov". Zo slov ruských vojakov vyplynulo, že Britov považujú za špiónov.

Samotná rodina - žena s dvomi deťmi - neskôr utiekla do Poľska, informoval Byrne podľa BBC.

Britské ministerstvo zahraničných vecí bolo o celom prípade informované a podniká príslušné kroky, dodala BBC.