Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojaci zasiahli proti demonštrantom v okupovanom Chersone

Na archívnej snímke z 19. marca 2022 žena s ukrajinskou vlajkou stojí pred ruskými vojakmi počas zhromaždenia proti ruskej okupácii v ukrajinskom meste Cherson. Foto: TASR/AP

Metropola Chersonskej oblasti bola prvým veľkým mestským centrom, ktoré po začatí vojenskej ofenzívy na Ukrajinu 24. februára ovládli ruské jednotky.

Cherson 27. apríla (TASR) - Slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi sa ruské jednotky pokúšali v stredu rozohnať proukrajinskú demonštráciu v okupovanom meste Cherson na juhu Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra s tým, že zranenia utrpeli najmenej štyria ľudia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Úrady v Chersone uviedli, že Rusko v tomto meste v utorok vymenovalo vlastného starostu po tom, čo jeho vojaci obsadili tamojšiu radnicu. Metropola Chersonskej oblasti bola prvým veľkým mestským centrom, ktoré po začatí vojenskej ofenzívy na Ukrajinu 24. februára ovládli ruské jednotky.

Niektorí obyvatelia Chersonu odvtedy organizujú protestné zhromaždenia proti okupácii a davy sa opätovne zhromaždili v centre mesta v stredu. Kyjev tvrdil, že Rusko na tento deň plánovalo zorganizovať referendum o vytvorení odštiepeneckého regiónu podľa vzoru samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, píše Reuters.

"Počas mierumilovného proukrajinského zhromaždenia na Námestí slobody v meste Cherson vojaci ruských ozbrojených síl nasadili slzotvorný plyn a omračujúce granáty proti civilnému obyvateľstvu," uviedla vo vyhlásení ukrajinská generálna prokuratúra s tým, že incident vyšetruje.

Rusko záležitosť bezprostredne nekomentovalo. Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že ruské sily úplne ovládli Chersonskú oblasť, ktorá je pre Rusko strategicky významná – ide totiž o časť pozemného spojenia medzi Moskvou anektovaným polostrovom Krym a separatistickými oblasťami na východe Ukrajiny, ktoré podporuje Rusko.