Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojenskí vedci vyvinuli výživový doplnok účinný pri covide

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Kirillova výsledkom je, že chorobu covid sprevádza menší počet zdravotných komplikácií.

Moskva 12. novembra (TASR) - Vedecké vojenské ústavy v Rusku vyvíjajú preparáty na prevenciu infekčnej choroby COVID-19, ktoré sú na prírodnej báze. Po posúdení ich účinnosti proti covidu bolo začiatkom novembra na jeden z nich vydané osvedčenie o registrácii. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax.

Generálporučík Igor Kirillov, náčelník Oddielu radiačnej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl, špecifikoval, že hlavnými zložkami týchto preparátov sú: extrakt z arónie, echinacey, heteropolysacharid nachádzajúci sa v hnedých riasach, hydrolyzát z chobotnice a ďalšie látky prírodného pôvodu, ktoré zvyšujú antivírusovú obranu organizmu.

Kirillov v rozhovore pre piatkové vydanie armádneho denníka Krasnaja zvezda informoval, že testovaním sa ukázalo, že "na druhý deň užívania biologicky aktívneho doplnku stravy s názvom KovBAD sa množstvo vírusu v nosohltane zníži na polovicu a na šiesty deň sa jeho koncentrácia zníži 16-krát".

Podľa Kirillova výsledkom je, že chorobu covid sprevádza menší počet zdravotných komplikácií.

Ruský generál dodal, že perorálne preparáty na prevenciu koronavírusovej infekcie sa vyvíjajú v súlade s rozhodnutím ministra obrany Ruskej federácie.

Vedecký inštitút, kde boli vyvinuté spomínané výživové doplnky, je jednou z popredných vedeckých organizácií Ministerstva obrany Ruskej federácie. Venuje sa problematike zabezpečenia radiačnej, chemickej a biologickej bezpečnosti štátu, ako aj boju proti hrozbám šírenia a používania chemických a biologické zbraní.