Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojnoví veteráni žiadajú Putina o odloženie vojenskej prehliadky

Ruské jednotky pochodujú počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv Dňa víťazstva nad hitlerovským Nemeckom v druhej svetovej vojne v Moskve 9. mája 2018. Foto: TASR/AP

Rusko nateraz hlási takmer 24.500 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Počet obetí podľa oficiálnych údajov stúpol na 198.

Moskva 15. apríla (TASR) - Organizácie veteránov druhej svetovej vojny sa obrátili na ruského prezidenta Vladimira Putina so žiadosťou, aby v súvislosti s epidemiologickou situáciou v krajine odložil slávnostnú vojenskú prehliadku, ktorá sa má konať v Moskve 9. mája. Informovala o tom agentúra TASS.

Viacero organizácií účastníkov druhej svetovej vojny Putina v spoločnom vyhlásení vyzývajú, aby prijal "neľahké, ale správne rozhodnutie" a preložil slávnostnú vojenskú prehliadku z 9. mája na iný termín, keď pre epidemiologickú situáciu "nebude ohrozením, ale skutočným víťazstvom mieru a bezpečnosti pre všetkých jej účastníkov".

Prípravy na slávnostnú vojenskú prehliadku v Moskve pritom stále pokračujú - v stredu sa začalo s nácvikom jej leteckej časti.

Vojenské prehliadky venované 75. výročiu víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne sú okrem Moskvy naplánované aj v ďalších mestách Ruska - v Petrohrade, Jekaterinburgu, Chabarovsku, Vladivostoku či Čite.

Rusko nateraz hlási takmer 24.500 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2. Počet obetí podľa oficiálnych údajov stúpol na 198.