Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Ruskí vyjednávači potvrdili dohodu o bezpečných koridoroch

Na satelitnej snímke z 28. februára 2022 zničený most a domy v ukrajinskom meste Černigov počas piateho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Povedal, že ďalšie kolo rozhovorov by mohlo viesť k dohodám, z ktorých niektoré budú musieť ratifikovať parlamenty oboch krajín.

Moskva 3. marca (TASR) - Ruskí vyjednávači na rokovaniach s Ukrajinou potvrdili, že tretie kolo mierových rozhovorov sa pravdepodobne uskutoční čoskoro. Uviedli to po štvrtkovom druhom kole rokovaní, informovala agentúra AP.

Vladimir Medinskij, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý viedol ruskú delegáciu na štvrtkových rozhovoroch v Bielorusku pri poľských hraniciach, povedal, že "pozície strán sú úplne jasné, sú napísané bod po bode" vrátane otázok týkajúcich sa politického urovnania konfliktu. Bez spresnenia dodal, že "pri časti z nich sa našlo vzájomné porozumenie".

Medinskij potvrdil, že Rusko a Ukrajina dosiahli predbežnú dohodu o vytvorení bezpečných koridorov pre civilistov na opustenie obliehaných miest a o dodržiavaní prímeria v oblastiach, kde budú vytvorené.

Predseda výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Leonid Sluckij, ktorý bol súčasťou ruskej delegácie na rokovaniach, uviedol, že podrobnosti o bezpečných koridoroch bude potrebné vyriešiť rýchlo. Povedal, že ďalšie kolo rozhovorov by mohlo viesť k dohodám, z ktorých niektoré budú musieť ratifikovať parlamenty oboch krajín.