Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruskí žoldnieri, ktorí mali destabilizovať Bielorusko, sú späť v Rusku

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Ruskí občania boli zadržaní 29. júla pri Minsku a obvinení z prípravy teroristických útokov počas kampane pred prezidentskými voľbami v Bielorusku.

Moskva 14. augusta (TASR) - Ruská generálna prokuratúra v piatok informovala, že 32 ruských občanov, ktorí boli zadržaní v Bielorusku pred nedávnymi prezidentskými voľbami, je už v Rusku.

Bieloruské vedenie o týchto Rusoch tvrdilo, že sú to žoldnieri, ktorí boli vyslaní, aby pred prezidentskými voľbami v Bielorusku destabilizovali politickú situáciu.

Úrad ruského generálneho prokurátora dodal, že jeden zo zadržaných mužov, ktorý má aj bieloruské občianstvo, zatiaľ zostáva v Bielorusku. Bieloruské úrady ho odmietli vydať, spresnil portál Gazeta.ru.

Ruskí občania boli zadržaní 29. júla pri Minsku a obvinení z prípravy teroristických útokov počas kampane pred prezidentskými voľbami v Bielorusku. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko neskôr oznámil, že 33 muži boli súčasťou väčšej skupiny - pozostávajúcej zo 180-200 osôb -, ktoré mali byť vyslané do Bieloruska, aby tam destabilizovali situáciu.

Bieloruské úrady tiež tvrdili, že zadržaní sú príslušníkmi tzv. Vagnerovej armády, súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorú údajne ovláda spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a ktorá pôsobí okrem Ukrajiny aj v Sýrii a Líbyi.

O vydanie 28 mužov spomedzi zadržaných v Bielorusku požiadala pred časom aj Ukrajina, pretože ich podozrieva z účasti na násilnostiach v Donbase a žiada ich vydanie na stíhanie na Ukrajine, informoval spravodajský portál Novaja gazeta.