Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko si pripomína 70. výročie bitky o Stalingrad

Ruský prezident Vladimír Putin oslavuje s vojnovými veteránmi 70. výročie bitky o Stalingrad v piatok 1. februára. Foto: TASR/AP Photo

Vicepremiér Rogozin okrem iného vo svojom príhovore vyzdvihol oživenie vojenského priemyslu v krajine.

Moskva 2. februára (TASR) - Rusko si dnes vojenskými prehliadkami za účasti najvyšších predstaviteľov pripomína 70. výročie skončenia rozhodujúcej bitky pri Stalingrade počas druhej svetovej vojny, ktorá si vyžiadala takmer dva milióny životov.

Podpredseda vlády Dmitrij Rogozin otvoril dnes vojenskú prehliadku vo Volgograde, niekdajšom Stalingrade, ktorý sa pri príležitosti osláv na jeden deň vrátil k svojmu historickému sovietskemu názvu. Vo svojom príhovore podľa agentúry RIA Novosti zdôraznil význam Ruska pre skončenie 2. svetovej vojny. "V Európe som mal možnosť navštíviť mnoho miest, ktoré zostali vojnou nepoznačené. Naši dedovia a otcovia tu však bojovali o každú budovu a každú ulicu. Sláva Stalingradu," uviedol Rogozin.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa vojenskej prehliadky nezúčastnil, by mal do mesta pricestovať neskôr popoludní a pri hlavnom pamätníku 2. svetovej vojny sa stretnúť s veteránmi slávnej bitky, ako aj navštíviť večerné spomienkové podujatia.

Vicepremiér okrem iného vo svojom príhovore vyzdvihol oživenie vojenského priemyslu v krajine. "Všetci nepriatelia a potenciálni útočníci by si to mali všimnúť, pochopiť a uvedomiť si," konštatoval Rogozin.

Vojenská prehliadka vo Volgograde bola oveľa skromnejšia ako tradičné oslavy ukončenia vojny, konajúce sa každoročne v Moskve 9. mája. Televízna stanica Rosija 24 uviedla, že na prehliadke sa zúčastnilo približne 200 veteránov Stalingradskej bitky.

Bitka pri Stalingrade sa začala 17. júla 1942 a skončila sa 2. februára kapituláciou nemeckého vojska. Šiesta armáda nacistického Nemecka obsadila po svojom útoku v lete 1942 takmer celé vtedajšie mesto Stalingrad, ale sovietske sily začali v zime protiofenzívu a obkľučujúcim manévrom sa im podarilo Nemcov odrezať od sveta. Napriek príkazu nacistického vodcu Adolfa Hitlera "bojovať až do posledného dychu" sa poľný maršal Friedrich Paulus vzdal už 31. januára 1943 a zvyšok nemeckých síl tak urobil 2. februára.

Kapituláciu poľného maršala vojaci znovu predviedli vo štvrtok v rámci prvého dňa osláv 70. výročia. Na slávnostiach sa zúčastňujú delegácie z desiatok krajín.

Šesťmesačná bitka o Stalingrad bola zlomovým bodom celej druhej svetovej vojny. Hitler chcel dobyť mesto, nazvané podľa sovietskeho vodcu, a využiť to ako dôležité symbolické víťazstvo.

Namiesto toho však Nemecko utrpelo ťažké straty, jedny z najhorších počas celej vojny. Do vlasti sa vrátilo iba 6000 z približne 91.000 nemeckých vojakov, ktorí boli zajatí.