Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko a Azerbajdžan kritizovali misiu EÚ na hraniciach Arménska

Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Snahy medzinárodného spoločenstva o trvalé mierové urovnanie tohto konfliktu zatiaľ neboli úspešné.

Baku 28. februára (TASR) - Rusko a Azerbajdžan v utorok kritizovali vyslanie rozšírenej misie EÚ do nestabilnej oblasti na hraniciach Arménska s Azerbajdžanom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"EÚ otvorene zneužíva svoje vzťahy s Arménskom a Azerbajdžanom," povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Misia EÚ podľa "vyvoláva pochybnosti v oblasti jej zákonnosti... úloh, mandátu a trvania".

EÚ na arménsku stranu hranice vyslala 100-člennú civilnú misiu (EUMA), ktorá tam má pôsobiť dva roky. Na žiadosť Arménska rozšírila pôvodne 40-člennú misiu, ktorá sa začala koncom minulého roka a trvala dva mesiace.

Lavrov v utorok navštívil Baku, kde rokoval s azerbajdžanským ministrom zahraničných vecí Džejhunom Bajramovom. Ten na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že pozícia Arménska v rokovaniach s Azerbajdžanom o normalizácii vzťahov sa po vyslaní misie EÚ stala "deštruktívnejšou". Predošlá dvojmesačná misia podľa jeho slov "neuspela" pri dosahovaní svojich cieľov.

Prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev minulý týždeň po rokovaní s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom v Mníchove povedal, že Baku zvažuje návrh USA na plnohodnotnú mierovú dohodu. Na stretnutí v Mníchove sa zúčastnil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Postsovietske republiky Arménsko a Azerbajdžan viedli medzi sebou dve vojny o enklávu Náhorný Karabach. Ide o súčasť Azerbajdžanu, väčšinu z jeho 120.000 obyvateľov však tvoria Arméni. Od Azerbajdžanu sa odštiepil v 90. rokoch po prvej z týchto vojen.

Druhá vojna si v roku 2020 počas šiestich týždňov vyžiadala viac než 6500 obetí a skončila sa prímerím, ktoré sprostredkovalo Rusko. Arménsko sa vzdalo rozsiahleho územia, ktoré dovtedy ovládalo a na krehké prímerie dohliadalo približne 2000 členov mierových síl z Ruska.

Snahy medzinárodného spoločenstva o trvalé mierové urovnanie tohto konfliktu zatiaľ neboli úspešné.