Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko a Čína označili zabitie Solejmáního za porušenie Charty OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Solejmání bol považovaný za jedného z najvplyvnejších iránskych vojenských veliteľov.

Moskva 4. januára (TASR) - Rusko a Čína uviedli, že letecký útok USA, pri ktorom prišiel o život iránsky generálmajor Kásem Solejmání, bol porušením Charty OSN, informovala v sobotu agentúra TASS. Obe krajiny oznámili, že podniknú spoločné kroky na mierové riešenie konfliktov na Blízkom východe.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho čínsky rezortný partner Wang I sa na spolupráci dohodli v telefonickom rozhovore.

"Ministri uviedli, že protizákonný čin USA zvýšil napätie v oblasti Blízkeho východu," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. Záujmom Číny a Ruska je podľa ministerstva zníženie napätia. Krajiny podniknú kroky na vytvorenie podmienok na mierové riešenie konfliktných situácií.

Letecký útok USA, pri ktorom prišiel o život Solejmání a ďalší príslušníci Ľudových mobilizačných síl (PMF) podporovaných Iránom, bol podľa oboch ministrov porušením charty OSN.

Solejmání bol považovaný za jedného z najvplyvnejších iránskych vojenských veliteľov. Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí v piatok prisľúbil "krutú odplatu" za jeho usmrtenie.

Ministerstvo obrany Spojených štátov potvrdilo, že Solejmáního zabila americká armáda na rozkaz prezidenta Donalda Trumpa. Ten piatkovú operáciu obhajoval s tým, že Solejmání chystal "veľmi významný útok", ako aj ďalšie "útoky proti Američanom".