Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rusko a Čína tvrdia, že treba predísť ďalšej eskalácii na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Vo vyhlásení sa tiež píše o prehĺbení strategických vzťahov a o tom, ako spolupráca Číny a Ruska v obrannom sektore pomáha zlepšovať celosvetovú bezpečnosť.

Peking 16. mája (TASR) - Rusko a Čína vo štvrtok uviedli, že je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii konfliktu na Ukrajine. V spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnil Kremeľ, sa tiež zhodli na prehĺbení svojho strategického partnerstva a odsúdili podľa nich stále agresívnejšie správanie Spojených štátov. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Strany poukázali na potrebu zastaviť akékoľvek kroky, ktoré prispievajú k predlžovaniu bojov a ďalšej eskalácii konfliktu (na Ukrajine)," uvádza sa v spoločnom vyhlásení vydanom po stretnutí čínskeho lídra Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina v Pekingu.

Vo vyhlásení sa tiež píše o prehĺbení strategických vzťahov a o tom, ako spolupráca Číny a Ruska v obrannom sektore pomáha zlepšovať celosvetovú bezpečnosť. Okrem toho sa v dokumente, ktorý ma asi 7000 slov, spomínajú aj plány na posilnenie vojenských vzťahov.

"Vzťahy Číny a Ruska sú pracne vybudované a obe strany si ich cenia a starajú sa o ne," povedal Si Putinovi.

Obe strany v spoločnom vyhlásení tiež vyjadrili obavy z toho, že Spojené štáty sa podľa nich snažia narušiť strategickú jadrovú rovnováhu, ako aj nad globálnou protivzdušnou americkou obranou či plánmi Washingtonu súvisiacimi s vysokopresnými nejadrovými zbraňami.

"Spoločne bránime princípy spravodlivosti a demokratické svetové zriadenie," povedal Putin čínskemu prezidentovi.

Si Ťin-pching počas návštevy Putina jasne signalizuje, že Čína a Rusko sa zhodujú v mnohých otázkach a odolávajú tlaku Západu na oslabenie ich spoločných vzťahov. Čína tak udelila zjavnú ranu Spojeným štátom, ktorých najvyšší diplomat Čínu navštívil v apríli v snahe presvedčiť Peking, aby znížil úroveň vzťahov s Ruskom, konštatuje Reuters.

Putinova dvojdňová návšteva Číny je jeho prvou prvú zahraničnou cestou od marcového opätovného zvolenia do úradu prezidenta na piate funkčné obdobie.

Putin a Si Ťin-pching absolvujú po prvotnom stretnutí vo štvrtok večer aj neformálne rokovania pri večeri, na ktorých sa zúčastnia aj vysokopostavení predstaviteľa oboch krajín.

Čína a Rusko posilnili v posledných rokoch svoje obchodné a vojenské vzťahy po tom, čo Spojené štáty a ich spojenci na obe krajiny uvalili sankcie. Tým čelí predovšetkým Rusko pre inváziu na Ukrajinu.