Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rusko a Čína uskutočnia námorné cvičenie s Juhoafrickou republikou

Na snímke je čínska vojenská loď. Foto: TASR/AP

K oznámeniu o manévroch prichádza niekoľko dní predtým, ako má JAR navštíviť ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Johannesburg 19. januára (TASR) - Rusko a Čína vo februári uskutočnia námorné cvičenie v Indickom oceáne pri pobreží Juhoafrickej republiky (JAR). Podľa agentúry AP ide o ďalší znak posilňovania vzťahov oboch krajín s najrozvinutejším africkým štátom v čase vojny na Ukrajine a globálnej finančnej neistoty, informuje vo štvrtok TASR.

Juhoafrické národné obranné sily (SANDF) oznámili, že sa od 17. do 27. februára spolu s ruským a čínskym námorníctvom zapoja do "mnohostranného námorného cvičenia" pri východnom pobreží JAR v blízkosti miest Durban a Richards Bay.

Námorné cvičenie "posilní už aj tak prekvitajúce vzťahy medzi Juhoafrickou republikou, Ruskom a Čínou," uviedli SANDF vo vyhlásení. Podobné námorné cvičenie tieto tri krajiny uskutočnili aj v roku 2019 pri Kapskom Meste.

K oznámeniu o manévroch prichádza niekoľko dní predtým, ako má JAR navštíviť ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ako pripomenula AP, 24. februára uplynie rok od začiatku invázie ruskej armády na Ukrajinu. JAR sa odmietla postaviť sa na stranu Západu a odsúdiť ruskú inváziu.