Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko a India sa dohodli o výrobe 200 miliónov dávok vakcíny Sputnik V

Na archívnej snímke ruské vakcíny Sputnik V. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vakcínu Sputnik V vyvinul Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve.

Moskva 19. marca (TASR) - Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý sa podieľal na vývoji vakcíny Sputnik V, v piatok informoval, že uzavrel partnerstvo s indickou spoločnosťou Stelis Biopharma, ktorá vyrobí a dodá "minimálne 200 miliónov dávok" tejto vakcíny. Uvádza sa to v správe agentúry AFP.

Spoločnosť Stelis Biopharma by mala byť schopná začať dodávať vakcínu od druhej polovice roka.

RFPI dodal, že Stelis Biopharma, ktorá je účasťou nadnárodnej farmaceutickej spoločnosti Strides, bude v spolupráci s ruským investičným fondom zabezpečovať dodávky "nad rámec pôvodnej dohody".

Výkonný riaditeľ RFPI Kirill Dmitrijev uviedol, že "významné objemy vakcín" produkované spoločnosťou Stelis "pomôžu rozšíriť prístup k (ruskej) očkovacej látke v globálnom meradle".

Použitie vakcíny Sputnik V na očkovanie obyvateľstva proti chorobe COVID-19 schválilo podľa piatkového vyhlásenia RFPI už 52 krajín sveta.

Vakcínu Sputnik V vyvinul Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve. Stala sa prvou registrovanou vakcínou proti koronavírusu na svete. K jej registrácii došlo ešte pred rozsiahlejšími klinickými skúškami.

Podľa vedeckého časopisu The Lancet je účinnosť tejto vakcíny 91,6 percenta. V skupine dobrovoľníkov starších ako 65 rokov bola jej účinnosť 91,8 percenta.

AFP konštatovala, že niektoré západné krajiny pristupujú k posudzovaniu Sputniku V opatrne, najmä vzhľadom na obavy, že ho Kremeľ by ho mohol použiť ako nástroj na presadzovanie svojich záujmov.