Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rusko a Ukrajina si vymenili po 100 vojnových zajatcoch

Miestny obyvateľ si prezerá pozostatky priemyselnej budovy obklopenej bytovými domami po nočnom ruskom raketovom útoku v ukrajinskom Sloviansku v sobotu 27. januára 2024. Foto: TASR/AP

Predchádzajúca výmena zajatcov sa uskutočnila 31. januára.

Moskva 8. februára (TASR) - Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili po 100 vojnových zajatcoch. Výmenu sprostredkovali Spojené arabské emiráty, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany.

Dňa 8. februára sa po rokovaniach vrátilo 100 ruských vojakov, ktorí boli v zajatí v smrteľnom nebezpečenstve, z územia kontrolovaného kyjevským režimom,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Dodalo, že Moskva výmenou za to odovzdala Kyjevu 100 zajatých ukrajinských vojakov.

Prepustených ruských vojakov prepravia vojenským dopravným lietadlom vzdušných a kozmických síl do Moskvy na liečenie a rehabilitáciu v zdravotníckych zariadeniach ruského ministerstva obrany.

Ukrajinská strana o výmene zajatcov zatiaľ neinformovala.

Predchádzajúca výmena zajatcov sa uskutočnila 31. januára. Z ukrajinského zajatia sa vtedy vrátilo 195 ruských vojakov, ruská strana prepustila 207 ukrajinských vojakov.