Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko a Ukrajina si vymenili po 50 vojnových zajatcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výmeny zajatcov medzi Moskvou a Kyjevom sú pomerne pravidelné a je to jediná oblasť, v ktorej ešte prebieha dialóg medzi bojujúcimi stranami.

Moskva/Londýn 8. januára (TASR) - Rusko a Ukrajina si vymenili po 50 vojnových zajatcov, informovala v nedeľu britská stanica BBC.

Ruské ministerstvo obrany na svojom konte na platforme Telegram spresnilo, že prepustení ruskí zajatci budú prevezení do Moskvy a v zdravotníckych zariadeniach rezortu obrany sa podrobia liečbe a rehabilitáciám.

Kyjev potvrdil informáciu o výmene zajatcov. Dodal, že medzi 50 ukrajinskými vojakmi, ktorí boli v zajatí v Rusku a boli prepustení, je 33 dôstojníkov a 17 rotných a seržantov.

"Vrátili sa ľudia zajatí v Černobyle, ako aj obrancovia Mariupolu, chlapci (zajatí) pod Bachmutom, ako aj v Kyjevskej, Černihivskej, Chersonskej oblasti a ďalších regiónov," uvádza sa vo vyhlásení vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka.

Ako poznamenala agentúra DPA, ide o prvú výmenu zajatcov v novom roku. Výmeny zajatcov medzi Moskvou a Kyjevom sú pomerne pravidelné a je to jediná oblasť, v ktorej ešte prebieha dialóg medzi bojujúcimi stranami. Rokovania na iných úrovniach a na iné témy uviazli v mŕtvom bode.