Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko pohrozilo americkým médiám zrušením víz či akreditácie

Na archívnej snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

Novinárske víza a akreditácie je potrebné obnovovať každé tri mesiace, píše AP.

Moskva 6. júna (TASR) - Rusko v pondelok varovalo americké médiá, že ich pracovníkom môžu byť odobrané akreditácie a víza v prípade, ak Spojené štáty nezrušia opatrenia obmedzujúce ruských novinárov na území USA. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na pondelkovom stretnutí s predstaviteľmi amerických médií upozornila na ťažkosti ruských novinárov v USA. Vzťahujú sa podľa nej na problémy s obnovovaním víz, zablokované bankové účty a údajné obťažovanie zo strany amerických spravodajských služieb.

Rusko zavedie podľa Zacharovovej proti USA "také isté opatrenia" v prípade, ak neobnovia práva ruským novinárom a médiám na svojom území.

Zacharovová neuviedla, kedy by Rusko mohlo začať takéto kroky uskutočňovať. Novinárske víza a akreditácie je však potrebné obnovovať každé tri mesiace, píše AP.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Ruská tlačová agentúra RIA Novosti oznámila, že na stretnutí na pôde rezortu diplomacie sa zúčastnili predstavitelia amerického denníka The Wall Street Journal, televíznej stanice CNN i tlačovej agentúry AP, píše Reuters.

Vzťahy medzi Západom a Ruskom sú v súčasnosti napäté pre inváziu Ruska na Ukrajine, ktorú Moskva označuje za špeciálnu operáciu, píše AP. Táto agentúra zároveň pripomína, že americkí poskytovatelia vysielania zo svojej ponuky odstránili ruskú televíziu RT (predtým Russia Today), zaviedli sankcie voči viacerým ruským štátnym televíznym staniciam a služba YouTube zablokovala množstvo ruských kanálov.

Mnohé zahraničné médiá zrušili alebo obmedzili svoje pôsobenie v Rusku po tom, ako Moskva v marci prijala zákon, ktorý umožňuje trest vo výške až 15 rokov väzenia za zverejnenie nepravdivých informácií o aktivitách ruskej armády a za výzvy na protiruské sankcie.