Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko vztýčilo svoju vlajku na arktickom Wrangelovom ostrove

Na snímke oblasť pri južnom pobreží Wrangelovho ostrova na východe Čukotského mora Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa natají svojimi plánmi na posilnenie vojenskej i ekonomickej prítomnosti Ruska v oblasti Arktídy.

Moskva 20. augusta (TASR) - Ruské námorníctvo vztýčilo dnes vlajku Ruskej federácie na odľahlom Wrangelovom ostrove v Severnom ľadovom oceáne. Súčasne oznámilo, že tam v budúcnosti plánuje otvoriť vojenskú základňu. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo obrany v Moskve.

Wrangelov ostrov sa nachádza asi 150 kilometrov od severovýchodného pobrežia Ruska a administratívne patrí do Čukotského autonómneho okruhu.

Symbolický akt vztýčenia vlajky vykonal Jevgenij Onufrijev, kapitán výskumného plavidla Maršal Gelovani. Poda ruského rezortu obrany tento krok potvrdzuje plány na vybudovanie základne ruskej Tichomorskej flotily na Wrangelovom ostrove.

Ruský prezident Vladimir Putin sa natají svojimi plánmi na posilnenie vojenskej i ekonomickej prítomnosti Ruska v oblasti Arktídy.

Tento rok začalo Rusko s prepravou ropy vyťaženej z arktického šelfu a vlani opäť otvorilo opustenú vojenskú základňu zo sovietskej éry na Novosibírskych ostrovoch.