Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Asistent vojenského atašé na rumunskej ambasáde opustí krajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rusko tak reaguje na vyhostenie svojho asistenta vojenského atašé z rumunskej metropoly Bukurešť.

Moskva 11. mája (TASR) - Asistent vojenského atašé na rumunskom veľvyslanectve v Moskve musí do 72 hodín opustiť Rusko, oznámilo v utorok ruské ministerstvo zahraničných vecí. Informácie priniesla štátna tlačová agentúra TASS.

Asistent vojenského atašé, v správe TASS-u uvedený ako kapitán G. Iliescu, bol vyhlásený za personu non grata - nežiaducu osobu. Rusko tak reaguje na vyhostenie svojho asistenta vojenského atašé z rumunskej metropoly Bukurešť, dodal rezort ruskej diplomacie. Tento diplomat bol vyhlásený Rumunskom za nežiaducu osobu 26. apríla.

Rumunské médiá v tom čase písali, že ruský diplomat bol vyhostený za špionáž, pripomenula v utorok v správe tlačová agentúra AFP.

Rumunský premiér Florin Citu vyhlásil, že tento krok netreba nutne vnímať ako "solidárnu reakciu s tým, čo sa deje v iných krajinách".

Minulý mesiac česká vláda obvinila ruské bezpečnostné služby z toho, že stoja za smrtiacim výbuchom v sklade zbraní v moravskej obci Vrbětice v roku 2014, kde prišli o život dvaja ľudia.

Česká vláda následne po obvineniach vyhostila veľký počet ruských diplomatov, pričom podobný krok urobilo zo solidarity aj Slovensko a pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva, píše AFP.

Najnovšia situácia vo vzťahoch Ruska s Rumunskom je podľa AFP súčasťou prebiehajúcej diplomatickej roztržky medzi Moskvou a západnými metropolami.