Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruské avantgardné divadlo ukončilo činnosť protivojnovým predstavením

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Herci v predstavení recitovali verše sovietskeho básnika a vojaka Levitanského, ktorý sa narodil na území dnešnej Ukrajiny.

Moskva 2. júla (TASR) - Moskovské avantgardné divadlo Gogoľovo centrum, ktoré bolo jedným z posledných bášt umeleckej slobody v Rusku, vo štvrtok večer po záverečnom protestnom predstavení s názvom "Ja nie som súčasťou vojny" namierenom voči ofenzíve Kremľa na Ukrajine, ukončilo svoju činnosť. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Herci vo štvrtkovom predstavení recitovali verše sovietskeho básnika a vojaka Jurija Levitanského, ktorý sa narodil na území dnešnej Ukrajiny. Názov predstavenia si tvorcovia prepožičali z Levitanského známych veršov: "Ja nie som súčasťou vojny, vojna je súčasťou mňa".

Po skončení posledného predstavenia odchádzajúci umelecký šéf divadla Alexej Agranovič vyhlásil: "Gogoľovo centrum je zatvorené. Navždy". Fungovať bude pod novým manažmentom a ponesie svoje niekdajšie pomenovanie - Dramatické divadla Nikolaja Gogoľa.

Gogoľovo centrum v hlavnom meste Ruska desaťročie uvádzalo odvážne inscenácie, často narážajúc na čoraz prísnejšie a konzervatívnejšie zákony. Jeho umeleckým riaditeľom bol v rokoch 2012-2021 ruský režisér Kirill Serebrennikov, ktorý Rusko opustil po kritike invázie na Ukrajine.
Ruský divadelný a filmový režisér Kirill Serebrennikov, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Serebrennikov obvinil zodpovedné orgány v Moskve z "vraždy" Gogoľovho centra. Vo štvrtok sa divákom v hľadisku prihovoril z francúzskeho Avignonu prostredníctvom videospojenia slovami: "Gogoľovo centrum je myšlienkou, myšlienkou slobody. Sloboda nie je mŕtva. Sloboda žije dovtedy, pokým sme nažive my." "Verím, že jedného dňa sa vojna skončí a povstane nádherné Rusko budúcnosti," uviedol.

Serebrennikov bol v júni 2020 podmienečne odsúdený na tri roky väzenia a pokutu v sume rovnajúcej sa približne 10.000 eurám za spreneveru finančných prostriedkov tohto divadla. Rusko smel opustiť len po tom, čo mu v apríli súd v Moskve trest zrušil a nariadil aj jeho vymazanie z registra trestov. Jeho stúpenci tvrdia, že bol potrestaný za kritiku autoritárstva a homofóbie počas pôsobenia ruského prezidenta Vladimira Putina.

AFP pripomína, že predstavitelia Moskvy tento týždeň ohlásili zmeny vo vedení v mnohých významných divadlách v ruskej metropole. Ide o súčasť narastajúceho tlaku voči akýmkoľvek kritickým hlasom, odkedy sa začala vojna na Ukrajine.