Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko avizovalo čiastočné otvorenie svojich hraníc

Ľudia s ochrannými rúškami a rukavicami kráčajú po moskovskom Červenom námestí, na ktorom sa koná knižný trh počas koronavírusovej pandémie v sobotu 6. júna 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Zo zdravotných dôvodov či poskytovania starostlivosti o členov rodiny budú mať povolený vstup do Ruska aj cudzinci.

Moskva 8. júna (TASR) - Rusko ohlásilo v pondelok prvé kroky na ceste k zmierňovaniu reštriktívnych opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu vrátane čiastočného otvorenia hraníc. Informovali o tom agentúry AFP a AP s tým, že nie je jasné, kedy avizované uvoľnenia vstúpia do platnosti.

Ako uviedol v televíznom prejave ruský premiér Michail Mišustin, vláda podpísala dekrét umožňujúci ruským občanom vycestovať z krajiny za účelom práce, štúdia, lekárskej starostlivosti či starostlivosti o chorých príbuzných.

Zo zdravotných dôvodov či poskytovania starostlivosti o členov rodiny budú mať povolený vstup do Ruska aj cudzinci.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že na obnovenie medzinárodných letov, ktoré boli pozastavené koncom marca, zatiaľ "nebol stanovený dátum".

Prezident Vladimir Putin vyzval v máji na postupné uvoľňovanie karanténnych opatrení s tým, že Rusku sa šírenie nového koronavírusu podarilo spomaliť. Tamojší zdravotnícki predstavitelia však od polovice mája evidujú denne približne 9000 nových prípadov nákazy. Niektorí odborníci sa preto obávajú, že k zmierňovaniu zavedených obmedzení dochádza príliš skoro.