Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko avizovalo odplatu za zmrazenie účtov televízie RT vo Francúzsku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Odbory združujúce zamestnancov RT France, ktorá má už vo Francúzsku zákaz vysielania, v piatok informovali o zmrazení bankových účtov tohto televízneho kanálu.

Moskva 21. januára (TASR) - Moskva podnikne odvetné kroky voči francúzskym médiám v reakcii na zmrazenie účtov ruskej štátnej televízie RT vo Francúzsku. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

"Zablokovanie účtov RT France vyvolá odvetné opatrenia proti francúzskym médiám v Rusku," uviedol zdroj z ministerstva zahraničných vecí v Moskve pre agentúry TASS a RIA Novosti.

Zdroj zároveň obvinil Paríž z "terorizovania ruských novinárov" a varoval, že Moskva si tieto kroky Francúzska "zapamätá".

Odbory združujúce zamestnancov RT France, ktorá má už vo Francúzsku zákaz vysielania, v piatok informovali o zmrazení bankových účtov tohto televízneho kanálu.

Ministerstvo financií v Paríži pre agentúru AFP uviedlo, že k zmrazeniu účtov nedošlo z iniciatívy samotného Francúzska, ale na základe najnovšieho, v poradí už deviateho balíka sankcií EÚ voči Rusku, ktorý bol prijatý v decembri.

Súčasťou tohto balíka je aj zablokovanie bankových účtov štyroch ruských mediálnych subjektov, ktoré sa podľa EÚ podieľajú na šírení dezinformácií, informačných manipulácií a ruskej štátnej propagandy v zahraničí. Medzi nimi je aj spoločnosť ANO TV Novosti, ktorá je vlastníkom kanálu RT France.

Vysielanie ruskej štátnej televízie RT zablokovala väčšina západných krajín už po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu z vlaňajšieho februára.