Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruské zložky zabili v Dagestane dvoch militantných bojovníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V 90. rokoch minulého storočia Rusko viedlo dve vojny s čečenskými separatistami, pričom Čečensko a Dagestan sú susediacimi subjektami Ruskej federácie.

Moskva 10. septembra (TASR) – Príslušníci ruského Národného protiteroristického výboru (NAK) v piatok usmrtili dvoch militantných bojovníkov počas protiteroristickej akcie v problematickom regióne Dagestan na Kaukaze. Informovali o tom agentúry TASS a AFP.

„Dnes v noci počas operatívno-pátracej akcie zameranej na vyhľadávanie osôb, ktoré majú v úmysle spáchať teroristické zločiny, objavili bezpečnostné zložky v lese v Bujnakskom okrese v Dagestane dvoch ozbrojených mužov," píše sa vo vyhlásení NAK.

NAK uviedol, že príslušníci protiteroristického výboru vyzvali mužov, aby sa vzdali. Tí však namiesto toho spustili na bezpečnostné zložky paľbu, ktorá bola opätovaná a muži boli „zneškodnení".

„Na mieste sme našli automatické zbrane a muníciu a vo vozidle páchateľov zase improvizované výbušné zariadenie," uviedol NAK.

Ruské bezpečnostné zložky pravidelne verejnosť oboznamujú s úspešnými protiteroristickými operáciami zameranými najmä na podozrivých islamistov na juhu krajiny a v Čečensku, kde prevláda moslimské obyvateľstvo, uvádza AFP.

Vlani v decembri ruské bezpečnostné zložky oznámili, že sa im v Dagestane podarilo zneškodniť útok plánovaný teroristickou bunkou spojenou s organizáciou Islamský štát. Počas tejto akcie zatkli štyroch ľudí.

V 90. rokoch minulého storočia Rusko viedlo dve vojny s čečenskými separatistami, pripomína AFP, ktorá zároveň upozorňuje na to, že Čečensko a Dagestan sú susediacimi subjektami Ruskej federácie.