Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko bude pri ochrane hraníc používať aj automatický kontrolný systém

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rusko v stredu oznámilo, že posilňuje vzdušnú obranu Krymského polostrova ďalšími protilietadlovými raketami S-400 Triumf.

Moskva 29. novembra (TASR) - Rusko začína na Krymskom polostrove pri ochrane hraníc používať automatický systém, ktorý bude monitorovať aktuálnu situáciu na mori. Pre agentúru Interfax to vo štvrtok uviedol nemenovaný bezpečnostný zdroj.

V záujme ochrany hraníc v danej oblasti dostali pohraničníci úlohu zaviesť a používať automatizovaný systém technickej kontroly hraníc pod názvom Hranica (Rubež).

Interfax uviedol, že podľa dostupných údajov dostáva tento systém informácie od autonómnych rádiových staníc. Každý kontrolný post je schopný registrovať do 200 cieľov, určiť ich súradnice a parametre pohybu a sprevádzať ich pomocou optických elektronických systémov.

Agentúra poznamenala, že z oficiálnych zdrojov nemá potvrdenú túto správu o posilnení kontroly morskej hranice v oblasti Krymského polostrova.

Rusko v stredu oznámilo, že posilňuje vzdušnú obranu Krymského polostrova ďalšími protilietadlovými raketami S-400 Triumf. Agentúru Interfax o tom v stredu informoval predstaviteľ Južného vojenského okruhu plukovník Vadim Astafjev.

Vysvetlil tiež, že skúšky týchto raketových systémov na polygóne v Astrachanskej oblasti boli ukončené a v dohľadnom čase bude tento protilietadlový raketový systém zaradený do výzbroje, aby chránil ruský vzdušný priestor.

Podľa agentúry AFP Astafjev dodal, že tieto rakety posilnia obranu Krymu, kde boli doteraz v oblasti Jevpatorije, Feodosije a Sevastopola dislokované tri jednotky raketových systémov S-400.

Ešte predtým ruská armáda uviedla, že na Kryme bola vytvorená skupina, ktorá je schopná poskytnúť polostrovu ochranu pred všetkými hrozbami. Obrana Krymu je zabezpečená loďami Čiernomorskej flotily Ruskej federácie, ako aj námornej leteckej a leteckej obrany.

Na Kryme bol vytvorený vojenský útvar zahŕňajúci jednotky pobrežnej obrany, rozviedky, delostreleckých jednotiek, leteckej obrany, inžinierskych a logistických jednotiek a podobne. Okrem toho má ruská armáda na Kryme najmodernejšie protiletecké pobrežné raketové systémy Bal a Bastion.