Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko chce Nemecko požiadať o možnosť účasti na vypočúvaní Navaľného

Na snímke budova súkromnej nemocnice Charité, v ktorom je hospitalizovaný ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj 4. septembra 2020 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Žiadosť bude zaslaná v súlade s platným Európskym dohovorom o vzájomnej právnej pomoci v trestných veciach a jeho dodatkovými protokolmi.

Moskva 11. septembra (TASR) - Dopravná sekcia ruského ministerstva vnútra pošle do Nemecka žiadosť o možnosť zúčastniť sa na vyšetrovacích úkonoch s lídrom ruskej opozície Alexejom Navaľným, ktoré sa uskutočnia na nemeckom území.

Podľa agentúry Interfax o tom v piatok informovala tlačová služba ruského rezortu.

Žiadosť bude zaslaná v súlade s platným Európskym dohovorom o vzájomnej právnej pomoci v trestných veciach a jeho dodatkovými protokolmi, ako aj v súlade s príslušnými článkami trestného poriadku Ruskej federácie, dodalo ministerstvo.

Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v súkromnej nemocnici Charité v Berlíne. Do nemeckého hlavného mesta ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. V Omsku ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla po tom, ako mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

Nemecko minulý týždeň vyhlásilo, že má "nesporné dôkazy", že Navaľnyj bol otrávený látkou typu novičok.

Tá bola použitá aj v roku 2018 pri útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Navaľného spojenci poukazujú na to, že použitie tejto vojenskej nervovej látky naznačuje, že zodpovednosť môže niesť len Rusko. Moskva však akékoľvek zapojenie do tohto činu odmieta.

Z analýzy inštitútu nemeckej armády pre farmakológiu a toxikológiu so sídlom v Mníchove vyplýva, že Navaľnyj bol otrávený novým typom látky novičok, ktorú svet doteraz nepoznal.

Ako napísal nemecký týždenník Die Zeit, nový variant novička je ešte smrteľnejší než jeho predošlé verzie a údajne pôsobí pomalšie. Zvyšky tejto látky sa našli na Navaľného rukách a na hrdle fľaše, z ktorej pil.

Nemeckí odborníci sú presvedčení, že akciu s použitím takéhoto smrtiaceho a komplexného jedu mohli vykonať jedine tajné služby.

Už samotná existencia nového variantu novička totiž podľa nich vylučuje, že by ho bol použil na vlastnú päsť jeden z ruských oligarchov. Na výrobu tohto dvojzložkového jedu je totiž potrebné špeciálne laboratórium a jeho použitie navyše bežní kriminálnici neovládajú.

Nemeckí experti veria, že Navaľnyj prežil iba vďaka rýchlej reakcii pilotov lietadla, ktorí urgentne pristáli v Omsku, a vďaka tamojším lekárom, ktorí mu ako protijed (antidotum) injekčne podali atropín.

Medzinárodné spoločenstvo vyvíja na Rusko tlak, aby začalo vyšetrovanie tohto najnovšieho incidentu týkajúceho sa Navaľného. Rusko to však odmieta s tým, že na to nie je dôvod. Naposledy sa v tomto zmysle na pôde OSN v noci na piatok vyjadril ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebezňa, ktorý odmietanie ruskej strany zdôvodnil tým, že ruskí lekári pri analýze Navaľného telesných tekutín stopy po nijakom jede nenašli.