Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko chce podľa Putina posilniť vojenskú spoluprácu s Čínou

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) rokuje s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom (na obrazovke vľavo) prostredníctvom videospojenia v Moskve v piatok 30. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Ruský prezident tiež povedal, že na jar 2023 očakáva návštevu Si Ťin-pchinga v Rusku, približuje Reuters.

Moskva/Peking 30. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin povedal v piatok čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že má záujem posilňovať vojenskú spoluprácu s Čínou. Ocenil aj úsilie oboch krajín odolávať vplyvu Západu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

"Usilujeme sa posilniť spoluprácu medzi ozbrojenými silami Ruska a Číny," povedal Putin počas videorozhovoru s najvyšším čínskym predstaviteľom. Takisto ocenil úsilie Moskvy a Pekingu brániť sa "neslýchanému tlaku a provokáciám" zo strany Západu.

Ruský prezident tiež povedal, že na jar 2023 očakáva návštevu Si Ťin-pchinga v Rusku, približuje Reuters. Táto návšteva bude podľa jeho slov verejným prejavom solidarity Pekingu v období, keď Rusko podniká vojenskú operáciu na Ukrajine.

Si Ťin-pching povedal, že Čína je objem strategickej spolupráce s Ruskom pripravená zvýšiť v dôsledku "náročnej" situácie vo svete.

Význam vzťahov medzi Ruskom a Čínou sa zvýšil po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Západné krajiny voči Rusku zaviedli sankcie; Čína sa však vyhýba odsúdeniu vojenského ťaženia Moskvy a namiesto toho zdôrazňuje potrebu mieru.