Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko chce údajne na Ukrajine vytvoriť Krymský federálny okruh

Ľudia kráčajú po ulici s bilbordom s nápisom „Naša voľba – Rusko“ pred referendom v Luhansku, Luhanskej ľudovej republike ovládanej Ruskom podporovanými separatistami, na východe Ukrajiny, štvrtok 22. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Súčasťou nového subjektu Ruskej federácie - Krymského federálneho okruhu - má byť aj Krymský polostrov anektovaný Ruskom ešte v roku 2014.

Moskva/Praha 27. septembra (TASR) - Po anektovaní proruských regiónov z východu Ukrajiny a Ruskom okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti vznikne zrejme v Ruskej federácii nový administratívny okruh. Podľa statusu stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) na platforme Telegram o tom s odvolaním sa na svoje zdroje informoval ruský denník Vedomosti.

Súčasťou nového subjektu Ruskej federácie - Krymského federálneho okruhu - má byť aj Krymský polostrov anektovaný Ruskom ešte v roku 2014. Ide o krok, ktorý medzinárodné spoločenstvo doteraz neuznalo a Ukrajina považuje tento polostrov za svoje dočasne okupované územie.

Krymský federálny okruh by podľa Vedomostí mohol viesť bývalý ruský vicepremiér a bývalý generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Na územiach Ukrajiny okupovaných momentálne Ruskom sa v utorok končia takzvané referendá, po ktorých Kremeľ pravdepodobne oznámi pripojenie týchto regiónov k Rusku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 25. septembra avizoval, že po skončení týchto pseudoreferend bude považovať za nemožné "pokračovať v akýchkoľvek diplomatických rokovaniach" s Ruskom.