Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko chce vykonávať dozor nad Záporožskou jadrovou elektrárňou

Šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom Petro Kotin odpovedá na otázky novinárov počas rozhovoru pre AP v Kyjeve 4. októbra 2022. Ukrajina zvažuje, že znova spustí dva reaktory Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES), ktorú okupujú ruské jednotky. Ukrajina tak chce zaistiť bezpečnosť elektrárne. V utorok to v rozhovore pre agentúru AP uviedol šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý prevádzkuje túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Foto: TASR - AP

Sky News poznamenala, že nie je jasné, ako Rusko plánuje prevádzku elektrárne zaistiť a či sa tam pokúsi dosadiť vlastný obsluhujúci personál.

Moskva 5. októbra (TASR) - Rusko plánuje dohliadať na prevádzku ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorú od marca okupujú ruské sily, avšak stále tam pracuje ukrajinský personál. V stredu o tom podľa televízie Sky News informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí.

"Záporožská jadrová elektráreň sa teraz nachádza na území Ruskej federácie a preto by mala byť jej prevádzka pod dohľadom našich príslušných úradov," uviedol námestník ruského rezortu zahraničných vecí Sergej Veršinin.

Sky News poznamenala, že nie je jasné, ako Rusko plánuje prevádzku elektrárne zaistiť a či sa tam pokúsi dosadiť vlastný obsluhujúci personál.

Moskva tieto plány ohlásila po tom, čo anektovala Záporožskú oblasť na juhu Ukrajiny, kde sa elektráreň nachádza, ako aj Doneckú, Luhanskú a Chersonskú oblasť.

Petro Kotin, šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje, predtým v stredu vyhlásil, že bude vykonávať aj funkciu riaditeľa ZAES a všetky ďalšie rozhodnutia ohľadom prevádzky elektrárne bude prijímať priamo Enerhoatom.

Generálneho riaditeľa ZAES Ihora Murašova minulý piatok zatkla ruská hliadka, keď sa vracal z práce. Prepustili ho v pondelok po tom, čo ho podľa Kotina prinútili na kameru urobiť nepravdivé vyhlásenia. V utorok televízia CNN informovala, že Murašov po prepustení nebude pokračovať vo svojej funkcii.