Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Covidom je nakazených minimálne 11 poslancov ruskej Štátnej dumy

Michail Mišustin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vakcináciu označil ruský premiér za najspoľahlivejší spôsob, ako ochrániť seba a svojich blízkych pred infekciou.

Moskva 12. októbra (TASR) – Staronový predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin v utorok potvrdil, že medzi poslancami je 11 chorých na COVID-19, pričom stav troch z nich si vyžiadal hospitalizáciu.

Predtým Volodin podľa agentúry Interfax informoval, že v Dume je proti covidu zaočkovaných asi 70 percent poslancov, čo je podľa jeho názoru nedostačujúce.

Dodal, že obmedzenia zavedené v dolnej komore ruského parlamentu môžu byť sprísnené, ak sa podiel očkovaných osôb nezvýši. „K práci parlamentu musíme pristúpiť zodpovedne," zdôraznil.

Vyhlásil, že dolná komora je pripravená diskutovať o aj otázke prístupu nezaočkovaných poslancov na schôdze, pričom však uznal, že takáto téma si vyžaduje kolegiálne rozhodnutie.

Spresnil, že nezaočkovaných poslancov nie je možné nevpustiť do parlamentu. „Keď (však) človek nie je očkovaný, ale je vedľa svojho kolegu a môže ho potenciálne nakaziť, už vzniká téma, ktorá by mala byť v programe rokovania a my sme povinní o tom diskutovať," povedal Volodin.

Uviedol, že on sám je zástancom očkovania. „Pokiaľ ide o mňa, dal som sa zaočkovať prvou, potom druhou dávkou a teraz som bol zaočkovaný znova. Je iné riešenie?" pýtal sa Volodin.

Ruský premiér Michail Mišustin v utorok podľa Interfaxu informoval, že plne zaočkovaných proti covidu je približne 43 miliónov ľudí, čo je asi len tretina všetkých obyvateľov Ruska.

Vakcináciu označil Mišustin za najspoľahlivejší spôsob, ako ochrániť seba a svojich blízkych pred infekciou. Dodal, že vláda vytvorila podmienky, aby občania nemali problém dať sa zaočkovať, a ubezpečil, že očkovacích látok sa vyrába dostatok.

Minister zdravotníctva Michail Muraško na zasadnutí koordinačnej komisie pre boj proti pandémii informoval, že v Rusku je momentálne v nemocniciach 235.000 pacientov s koronavírusom, z toho 11 percent je vo vážnom stave, pričom takmer nikto z tejto skupiny chorých nebol očkovaný.