Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko varovalo Fínsko a Švédsko pred vstupom do NATO

Na archívnej snímke zo 16. marca 2022 policajná helikoptéra letí nad vlajkami členov krajín NATO počas stretnutia ministrov obrany NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Podpora fínskej verejnosti pre vstup do NATO po začiatku ruskej vojenskej invázie stúpla na vyše 60 percent.

Londýn/Helsinki 20. apríla (TASR) - Rusko prostredníctvom diplomatických kanálov varovalo Fínsko a Švédsko pred dôsledkami, ktoré by mal ich prípadný vstup do Severoatlantickej Aliancie. Nové vyhrážky zo strany Moskvy zazneli v deň, keď o možnom členstve v NATO začali rokovať fínski poslanci. TASR správu prevzala z fínskej verejnoprávnej televízie Yle.

"Všetky naše varovania sme (Fínsku a Švédsku) tlmočili verejne aj prostredníctvom bilaterálnych kanálov. Vedia o tom, takže by nemali byť ničím zaskočení. Boli informovaní o všetkom, k čomu to (vstup do NATO) povedie," vyhlásila pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24 hovorkyňa rezortu diplomacie v Moskve Marija Zacharovová.

NATO sa podľa nej už nejakú dobu snaží obe severské krajiny začleniť do svojich štruktúr, a to aj prostredníctvom vojenských cvičení či spoločného výcviku. Aké dôsledky by mal vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie však Zacharovová nekonkretizovala.

Jeden z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina, podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev, minulý týždeň vyhlásil, že by Moskva v takomto prípade posilnila svoje pozemné, námorné aj vzdušné sily v oblasti Baltského mora, čo by zahŕňalo aj rozmiestnenie jadrových zbraní.

Fínsko a Švédsko v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine začali zvažovať odklon od svojej dlhodobej politiky vojenskej neutrality.

O prípadnom členstve v NATO začali v stredu popoludní oficiálne rokovať poslanci fínskeho parlamentu. Zvažovať budú aj iné alternatívne možnosti zaistenia bezpečnosti Fínska, ktoré má s Ruskom približne 1300 kilometrov dlhú hranicu a na už v minulosti naň zaútočil Sovietsky zväz. Fínska premiérka Sanna Marinová vyjadrila nádej, že poslanci dospejú k rozhodnutiu už v priebehu niekoľkých týždňov.

Podpora fínskej verejnosti pre vstup do NATO po začiatku ruskej vojenskej invázie stúpla na vyše 60 percent. Predtým sa stabilne zhruba dve desaťročia pohybovala v rozmedzí 20 – 30 percent.

O podarí prihlášky do NATO sa momentálne diskutuje aj v susednom Švédsku, kde takýto krok aktuálne podporuje zhruba 57 percent obyvateľov. Nadpolovičná väčšina Švédov sa za členstvo v Aliancii vôbec prvýkrát vyslovila v marci, po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.