Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Do registra zahraničných agentov zapísali v Rusku aktivistu Orlova

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Orlov (70) bol predseda výboru strediska pre ľudské práva Memorial, ktorú medzičasom úrady zrušili.

Moskva 2. februára (TASR) - Ruské ministerstvo spravodlivosti v piatok zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov ľudskoprávneho aktivistu Olega Orlova. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ministerstvo Orlovove zaradenie na zoznam zdôvodnilo tým, že "bol proti špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, šíril nepravdivé informácie o rozhodnutiach" ruských orgánov a "podieľal sa na vytváraní správ a materiálov pre zahraničných agentov".

Orlov (70) bol predseda výboru strediska pre ľudské práva Memorial, ktorú medzičasom úrady zrušili. Vlani v októbri dostal na súde v Moskve pokutu 150.000 rubľov za kritiku invázie Ruska na Ukrajinu pre "poškodzovanie povesti" ruskej armády. Neskôr mu pokutu súd zrušil, hrozí mu však trojročné väzenie.

Označenie "zahraničný agent" pripomína "nepriateľa ľudu" zo sovietskej éry, V posledných rokoch sa v Rusku používa najmä pre kritikov Kremľa, novinárov či ľudskoprávnych aktivistov, obviňovaných z politickej činnosti financovanej zo zahraničia.

Memorial sa v Rusku etabloval ako kľúčový pilier občianskej spoločnosti ochranou pamiatky obetí komunistických represií. Viedol tiež kampaň proti porušovaniu ľudských práv v Rusku. Ruské súdy nezávislú ľudskoprávnu organizáciu formálne zlikvidovali koncom roka 2021. V roku 2022 jej bola udelená prestížna Nobelova cena za mier.