Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko do útokov na Ukrajine opäť nasadilo drony typu Šáhid-136

Na nedatovanej snímke grafické vyobrazenie a popis iránskeho dronu HESA Šáhid-136, ktorý bol použitý počas útokov na ukrajinské mestá, ku ktorým došlo v pondelok 17. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Ide o prvý prípad ich nasadenia do útokov voči cieľom na Ukrajine po niekoľkotýždňovej prestávke.

Kyjev/Londýn 7. decembra (TASR) — Ukrajinská armáda za posledných 24 hodín zostrelila 14 útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid-136. Podľa britskej stanice BBC o tom v stredu informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

BBC poznamenala, že Ukrajina týmto vyhlásením potvrdila, že jej územie opäť zasiahli drony iránskej výroby. Ide o prvý prípad ich nasadenia do útokov voči cieľom na Ukrajine po niekoľkotýždňovej prestávke.

Ukrajinská armáda vo svojej zvodke nešpecifikovala, na ktoré objekty sa drony zamerali a či niektorý z nich cieľ aj zasiahol.

Mnohí používatelia sociálnych sietí na Ukrajine zverejnili v noci na stredu videá, v ktorých počuť zvuk charakteristický pre iránske drony, pripomínajúci motor mopedu.

Šéf regionálnej správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko v stredu ráno vo svojom statuse na platforme Telegram informoval, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila "všetkých osem bezpilotných lietadiel, ktoré nepriateľ vyslal do regiónu". Podľa Rezničenka to "predbežne boli (drony) Šáhid-136".

Útoky dronov hlásili aj z iných ukrajinských regiónov.

Ruská armáda naposledy použila bezpilotné lietadlá typu Šáhid pri náletoch 17. novembra. Odvtedy ich nasadenie nebolo hlásené.