Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko dočasne zastavilo železničnú dopravu do enklávy Kaliningrad

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rusko v rámci boja proti pandémii COVID-19 prísne cestovné reštrikcie vrátane zákazu medzinárodných letov.

Moskva 6. apríla (TASR) - Rusko dočasne pozastavilo osobnú dopravu medzi svojimi dvoma najväčšími mestami a pobaltskou enklávou Kaliningrad v úsilí zamedziť šíreniu koronavírusovému ochoreniu COVID-19.

Informovala o tom v pondelok stanica Slobodná Európa s využitím spravodajstva tlačových agentúr TASS a Interfax.

Štátna spoločnosť Ruské železnice (RŽD) zastavila od pondelka premávku z Moskvy a Petrohradu do Kaliningradu. Cesta trvá 20 a 26 hodín, pričom vlaková súprava prechádza cez Bielorusko a Litvu. Osobná doprava je zastavená aj v opačnom smere.

RŽD neoznámili, kedy sa prevádzka obnoví. Kaliningrad sa nachádza medzi Poľskom a Litvou, pričom predstavuje prístup k Baltskému moru.

Rusko ako mnohé iné krajiny zaviedlo v rámci boja proti pandémii COVID-19 prísne cestovné reštrikcie vrátane zákazu medzinárodných letov.

V Rusku je k pondelku 6343 nakazených osôb a 47 súvisiacich úmrtí. Spojené štáty medzitým zorganizovali charterové lety na odvoz svojich občanov uviaznutých v Rusku. Podľa vyjadrenia americkej ambasády v Rusku budú môcť zákonní stáli obyvatelia USA nastúpiť na lety plánované vo štvrtok ráno.

Tieto lety budú smerovať do Londýna, kde pasažieri budú musieť prestúpiť na linky do šiestich amerických miest. Desaťtisíce ľudí na celom svete uviazli v cudzích krajinách po tom, ako jednotlivé vlády v snahe bojovať proti šíreniu nákazy zakázali medzinárodné lety.

V Moskve platia v súvislosti s pandémiou prísne bezpečnostné opatrenia. Vláda vyzvala ľudí, aby zostali doma, a zakázala všetky verejné zhromaždenia s účasťou nad 50 ľudí. Prezident Vladimir Putin nedávno predĺžil pracovné voľno v celej krajine až do konca apríla. Denník The Moscow Times upozorňuje, že za porušenie nariadení hrozí ľuďom až päť rokov odňatia slobody.