Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko dokončilo testovanie nadzvukovej strely Zirkón, vyzbrojí ňou loď

Na archívnej snímke z videa poskytnutom tlačovým odborom ruského ministerstva obrany je štart hypersonickej strely 3M22 Zirkon Foto: TASR / AP

Ruský prezident Vladimir Putin označil strelu Zirkón za súčasť novej generácie bezkonkurenčných zbraňových systémov.

Moskva 1. júna (TASR) - Rusko dokončilo testovanie svojej hypersonickej riadenej strely Cirkon (Zirkón) a ešte pred koncom roka ňou plánuje vyzbrojiť novú fregatu ruskej Severnej flotily. Oznámil to v stredu veliteľ Severnej flotily Alexander Moisejev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Prvým plavidlom, ktoré bude vyzbrojené strelou Zirkón, sa stane fregata Admirál Golovko, uviedol Moisejev.

Veliteľ ruskej Severnej flotily zároveň pripomenul, že armáda Zirkón úspešne otestovala aj minulý týždeň. Tento test bol vykonaný z plavidla v Barentsovom mori a strela zasiahla cieľ vzdialený približne 1000 kilometrov, ktorý sa nachádzal v Bielom mori.

Ruský prezident Vladimir Putin označil strelu Zirkón za súčasť novej generácie bezkonkurenčných zbraňových systémov. Podľa vyhlásení ruskej armády je Zirkón schopný dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku a zasiahnuť námorné a pozemné ciele na vzdialenosť až 1000 kilometrov.

Rusko počas vojny na Ukrajine, ktorá trvá už viac než tri mesiace, utrpelo podľa agentúry Reuters ťažké straty. Napriek tomu však pokračuje v testovaní nových striel.