Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Od samovražedného útoku na letisku Domodedovo uplynulo päť rokov

Na archívnej snímke ľudia zapaľujú sviečky a kladú kvety za obete výbuchu na moskovskom letisku Domodedovo počas spomienkového zhromaždenia 27. januára 2011 v Moskve. Foto: TASR/AP

Na letisku sa v čase útoku nachádzalo aj päť Slovákov - medzi nimi herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou.

Moskva/Bratislava 24. januára (TASR) - Na moskovskom letisku Domodedovo bol pred piatimi rokmi (24. januára 2011) spáchaný samovražedný teroristický útok. Okrem útočníka pri ňom zahynulo 37 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 180 osôb.

Samovražedný útok na najvyťaženejšom moskovskom letisku bol dielom vtedy 20-ročného muža zo severného Kaukazu, ktorý bol podľa neskorších zistení pod silným vplyvom drog a psychotropných látok. Nariadil ho čečenský povstalecký líder Doku Umarov. Vyplynulo to z videozáznamu, ktorý 7. februára 2011 zverejnili na islamistickej webovej stránke Kavkazcenter.com. Umarov na videonahrávke povedal, že podobné útoky sa budú diať aj naďalej v rámci snahy o vytvorenie nezávislého moslimského štátu v ruskej časti Kaukazu, zahŕňajúcom Čečensko, Dagestan a ďalšie regióny.

Päť Slovákov na letisku

Na letisku sa v čase útoku nachádzalo aj päť Slovákov - medzi nimi herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou. Zuzana Fialová, ktorá sa ocitla v blízkosti výbuchu, bola zranená a musela byť prevezená do nemocnice.

Ruské úrady už 3. februára zatkli niekoľko podozrivých, ktorí mali informácie o bombovom útoku na letisku Domodedovo.

Moskovský obvodný súd v súvislosti s útokom odsúdil 11. novembra 2013 na doživotné väzenie troch mužov a jedného na desať rokov. Štvorica páchateľov pomáhala samovražednému bombovému atentátnikovi pri ceste z rodného Ingušska do Moskvy a zabezpečila mu aj byt, pás s výbušninami a dopravu. Bratia Islam a Ilez Jandijevovci, ako aj Achmed Jevlojev a Bašir Chamchojev boli odsúdení za viaceré trestné činy, vrátane spáchania teroristického činu, vrážd a pokusu o vraždy. Obvodný súd nedal doživotie iba Jevlojevovi, ktorý bol v čase útoku neplnoletý.

Vľavo Zuzana Fialová a vpravo Ľuboš Kostelný.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Medzi obeťami aj Anna Jablonská

V marci 2012 uviedla Činohra Slovenského národného divadla (SND) premiéru hry Pohania z pera ukrajinskej autorky Anny Jablonskej. Stala sa obeťou teroristického útoku na letisku Domodedovo práve v deň, keď si mala prevziať cenu za túto hru v súťaži filmových scenárov. Dvadsaťdeväťročná autorka odhalila v dráme rozpadajúcej sa rodiny prázdnotu a volanie po hodnotách v dnešnom svete. Inscenácia získala cenu DOSKY 2012 v kategórii Najlepšia réžia (Marián Amsler) a Najlepší ženský herecký výkon (Božidara Turzonovová).

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) potvrdila 8. apríla 2014 úmrtie lídra severokaukazských militantov Doku Umarova.

.

Na archívnej snímke cestujúci s kuframi prechádza okolo miesta na moskovskom lestisku Domodedovo , ktorým otriasol v pondelok 24. januára 2011 mohutný výbuch. Za ním čakajú ľudia v rade na bezpečnostnú kontrolu.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke sú sanitky odstavené pred moskovským letiskom Domodedovo po samovražednom atentáte 24. januára 2011.
Foto: TASR/AP


Na videozázname , ktorý v pondelok 7. februára 2011 zverejnili na islamistickej webovej stránke www.Kavkazcenter.com., je čečenský povstalecký líder Doku Umarov.Z videozáznamu vyplýva , že samovražedný útok na moskovskom letisku Domodedovo, pri ktorom v januári zahynulo 37 ľudí , nariadil Doku Umarov
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke ruský premiér Vladimir Putin počas návštevy nemocnice, v ktorej sú hospitalizovaní zranení zo včerajšieho výbuchu na moskovskom letisku Domodedovo, 25. januára 2011 v Moskve.
Foto: TASR/AP