Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko dúfa, že kríza v Líbyi sa vyrieši bez krviprelievania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Peskov povedal, že najdôležitejšia vec je, aby akékoľvek kroky podniknuté v Líbyi neviedli k obnoveniu krviprelievania.

Moskva 5. apríla (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyjadril nádej, že kríza v Líbyi nepovedie k "obnove krviprelievania", informovala agentúra AFP. Rusko podľa Peskova nepodporuje poľného maršala Chalífu Haftara.

Peskov novinárom povedal, že najdôležitejšia vec je, aby akékoľvek kroky podniknuté v Líbyi neviedli k obnoveniu krviprelievania a dodal, že je potrebné pokračovať v úsilí vyriešiť situáciu politickými prostriedkami. "Situáciu v Líbyi veľmi pozorne sledujeme," povedal.

Na otázku, či Rusko uvažuje o vojenskej podpore Líbye, odpovedal záporne. "Nie, Moskva sa na tom žiadnym spôsobom nezúčastňuje," povedal.

Haftar podporovaný Egyptom a Spojenými arabskými emirátmi má pod kontrolou viaceré kľúčové oblasti na juhu krajiny, zatiaľ čo hlavné mesto Tripolis je pod správou medzinárodne uznanej vlády národnej jednoty podporovanej OSN.

Poľný maršal vo štvrtok nariadil postup proti "teroristom a žoldnierom" na západe Líbye, kde leží aj Tripolis.

Desiatky ozbrojených skupín sa snažia získať kontrolu nad Líbyou, odkedy v roku 2011 povstalci podporovaní NATO zosadili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

Moskva opakovane odsúdila zosadenie Kaddáfího a tvrdí, že zmena režimu podporovaná zo strany NATO len spôsobila novú krízu, pripomína AFP.