Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruského exministra odsúdeného za úplatkárstvo podmienečne prepustia

Na archívnej snímke zo 7. decembra 2017 bývalý minister pre hospodársky rozvoj Alexej Uľukajev čaká na vypočutie na súde v Moskve. Foto: TASR/AP

Uľukajev sa označoval za nevinného a tvrdil, že sa stal obeťou provokácie.

Moskva 29. apríla (TASR) - Súd v ruskom meste Tver vyhovel žiadosti o podmienečné prepustenie bývalého ruského ministra hospodárskeho rozvoja Alexeja Uľukajeva, ktorý si vo väzení odpykával trest za prijatie úplatku. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruské úrady.

Uľukajev sa stal prvým úradujúcim federálnym ministrom v moderných dejinách Rusku, ktorý bol zatknutý a postavený pred súd, a to za vylákanie úplatku vo výške dvoch miliónov dolárov od šéfa spoločnosti Rosnefť Igora Sečina. Exministra následne odsúdili na osem rokov vo väzenskom tábore s prísnym režimom a pokutu viac ako 130 miliónov rubľov (vyše 1,1 milióna eur).

Uľukajev sa označoval za nevinného a tvrdil, že sa stal obeťou provokácie.

Bývalého ministra zadržali v roku 2016 v sídle spoločnosti Rosnefť. Okolnosti celého prípadu vyvolali špekulácie, že Uľukajev sa zaplietol do mocenskej hry Kremľa, do ktorej bol zapojený i Sečin, dlhoročný spolupracovník prezidenta Vladimira Putina.

Uľukajev bol podmienečne prepustený po tom, ako si odpykal viac ako polovicu trestu. Na slobodu sa dostane zrejme až v polovici mája, ak dovtedy nikto nenapadne rozhodnutie súdu.