Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Rusko je otvorené rozhovorom s MAAE a Kyjevom, ale nie v Černobyli

Na archívnej snímke opustené mesto Pripiať, ktoré sa nachádza 3 kilometre od jadrovej elektrárne v Černobyle. Foto: TASR/AP

Rozhovory by sa pravdepodobne konali na úrovni vysoko postavených predstaviteľov z agentúr pre jadrovú bezpečnosť oboch štátov, povedal ruský veľvyslanec pri MAAE Michail Ulianov.

Viedeň 7. marca (TASR) - Rusko oznámilo, že podporuje návrh Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) na trojstranné rozhovory s Kyjevom o zabezpečení ukrajinských jadrových zariadení. Informuje o tom v pondelok agentúra DPA.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi v piatok vyzval, aby sa čo najskôr konali rokovania pod záštitou MAAE. Po tom, ako minulý týždeň vypukol v objekte Záporožskej jadrovej elektrárne obkľúčenej ruskou armádou požiar, MAAE vyjadrila obavy, že invázia Ruska môže nechcene viesť k jadrovej katastrofe.

Rozhovory by sa pravdepodobne konali na úrovni vysoko postavených predstaviteľov z agentúr pre jadrovú bezpečnosť oboch štátov, povedal ruský veľvyslanec pri MAAE Michail Ulianov. Dodal však, že Rusko nepodporuje Grossiho návrh, aby sa strany konfliktu stretli v ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ, kde došlo v roku 1986 k jadrovej katastrofe.

"Som presvedčený, že Černobyľ nie je najlepším miestom na takéto stretnutie. Vo svete je množstvo hlavných miest," uviedol Ulianov. Černobyľ je pod kontrolou Ruska takmer od začiatku invázie. Ulianov doplnil, že Moskva teraz čaká na rozhodnutie Kyjeva, či sa k rozhovorom pridá.

Ukrajina odsúdila Rusko za ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne. Obvinila Moskvu, že zámerne cieli na jadrové zariadenia v krajine, ktorá už trpela katastrofou v Černobyli. Rusko tieto obvinenia popiera.

Ukrajina tiež obviňuje Rusov, že narušujú komunikáciu medzi jadrovými elektrárňami a ukrajinským úradom pre dozor nad jadrovými zariadeniami.