Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rusko je pripravené na prímerie v Mariupole - ak sa Ukrajinci vzdajú

Na satelitnej snímke z 20. apríla 2022 oceliarne Azovstaľ s veľkými dierami v streche v ukrajinskom meste Mariupol. Foto: TASR/AP

Prímerie by sa podľa ruského ministerstva obrany začalo "vztýčením bielych vlajok" zo strany ukrajinských síl pozdĺž celého obvodu alebo v určitých oblastiach Azovstaľa.

Moskva 22. apríla (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že je pripravené na prímerie v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol – poslednej pevnosti ukrajinských jednotiek v tomto strategickom prístave – v prípade, že sa bojovníci Kyjeva vzdajú. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Moskva vo štvrtok vyhlásila, že okrem rozsiahleho areálu oceliarní Azovstaľ už toto strategické mesto na východe Ukrajiny plne ovládla.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil blokádu oceliarní, kde sa spolu s ukrajinskými vojakmi údajne nachádzajú tisícky civilistov.

"Ešte raz vyhlasujeme, že Rusko je pripravené v každej chvíli zaviesť režim pokoja a vyhlásiť humanitárnu prestávku na evakuovanie civilistov," uviedol ruský rezort obrany. Vo vyhlásení zároveň dodal, že prímerie by sa začalo "vztýčením bielych vlajok" zo strany ukrajinských síl "pozdĺž celého obvodu alebo v určitých oblastiach Azovstaľa".

"Ak takéto náznaky prídu z akejkoľvek časti oceliarní Azovstaľ, ozbrojené sily Ruska... okamžite zastavia všetky nepriateľské akcie a zaistia bezpečný odchod," dodalo ministerstvo.

Podľa vyhlásenia budú civilisti eskortovaní buď na územie ovládané Ukrajinou, alebo do Ruska – v závislosti od ich rozhodnutia. Ukrajinským vojakom, ktorí sa vzdajú, bude "zaručený" život, cituje AFP.

"Toto vyhlásenie bude priebežne oznamované ukrajinským formáciám v Azovstali na všetkých rozhlasových staniciach každých 30 minút," uviedlo ministerstvo.