Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko kontroluje väčšinu mesta Sjevjerodoneck

Dym stúpa po ostreľovaní ruskými silami v Mariupole na Ukrajine v piatok 4. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa televízie Sky News už ruská armáda dobyla 70 percent Sjevjerodonecka, pričom v meste prebiehajú ťažké boje.

Kyjev 31. mája (TASR) - Chemická továreň v ukrajinskom meste Sjevjerodoneck bola cieľom náletu ruskej armády. V aplikácii Telegram o tom v utorok informoval gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj s tým, že ruské jednotky už kontrolujú väčšinu mesta. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP, denníka The Guardian a televízie Sky News.

Podľa Hajdaja bola v továrni zasiahnutá nádrž s kyselinou dusičnou. Zároveň vyzval obyvateľov mesta, aby neopúšťali svoje úkryty z dôvodu jedovatých výparov.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko na Telegrame uverejnil fotografiu továrne, ktorá zachytáva veľké oblaky ružového dymu stúpajúce z miesta predpokladaného útoku.

Podľa televízie Sky News už ruská armáda dobyla 70 percent Sjevjerodonecka, pričom v meste prebiehajú ťažké boje. Z toho dôvodu boli pozastavené evakuácie civilistov, ktorých sa tam nachádza ešte približne 15.000.

Túto správu potvrdil aj Hajdaj. "Rozsah zničenia mesta sa dostáva na úroveň Popasny a Rubižne. Takmer 100 percent kritickej infraštruktúry a 90 percent obydlí je v troskách," uviedol gubernátor.

Po tom, ako sa ruským silám nepodarilo na začiatku invázie dobyť hlavné mesto Kyjev, sa boje presunuli na východ Ukrajiny, kde sa ruské sily snažia obsadiť celé územie Donbasu, ktoré pozostáva z Luhanskej a Doneckej oblasti. Dobytím miest Sjevjerodoneck a Lysyčansk by ruská armáda získala kontrolu nad celou Luhanskou oblasťou.