Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kremeľ údajne prenasleduje historikov, ktorí sa venujú ZSSR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V zmenenej a doplnenej verzii ruskej ústavy prijatej minulý rok je Rusko definované ako nástupca Sovietskeho zväzu, pričom musí chrániť historickú pravdu .

Moskva 10. júna (TASR) - Správa publikovaná Medzinárodnou federáciou pre ľudské práva (FIDH) "komplexne katalogizuje represívne činy spojené s historickou pamäťou", pričom sa zameriava na historikov, aktivistov a novinárov v súvislosti s ich prácou na ruských dejinách. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP.

FIDH so sídlom v Paríži reaguje na kritikov, ktorí tvrdia, že Kremeľ sa snaží ovládnuť historický naratív prostredníctvom štátnej propagandy a zasahovaním do práce historikov a aktivistov cenzúrou a zastrašovaním.

"Rozsah prenasledovania historikov v Rusku už dosiahol hranicu zločinnosti," uvádza sa v správe FIDH. Federácia definuje "zločin proti dejinám" ako "zneužívanie histórie zo strany autoritárskych a totalitných režimov".

Skupina poukázala na "kriminalizáciu prejavu" prostredníctvom desiatok zákonov, ale aj prostredníctvom cenzúry historických diel a odmietnutia verejného prístupu k archívom.

Správa tiež obviňuje Moskvu, že neposkytla "materiálne alebo symbolické" odškodnenie obetiam zločinov z obdobia bývalého Sovietskeho zväzu.

FIDH odsúdila použitie "propagandy" na presadenie režimového naratívu zavedením vlasteneckých inštitúcií a jednotných historických učebníc, uvádza AFP.

Predmetná správa ďalej uvádza, že propaganda vytvorila "atmosféru neznášanlivosti a strachu medzi nezávislými historikmi".

Odvtedy, čo sa ruský prezident Vladimir Putin dostal v roku 2000 k moci, Kremeľ presadzuje oživenie Ruska ako globálnej mocnosti, pričom oslavuje sovietske úspechy ako napríklad víťazstvo v druhej svetovej vojne.

V zmenenej a doplnenej verzii ruskej ústavy prijatej minulý rok je Rusko definované ako "nástupca" Sovietskeho zväzu, pričom musí "chrániť historickú pravdu". Ruskí predstavitelia často narážajú na akékoľvek "falšovanie" histórie, ničenie vojnových pamätníkov a hanobenie vojnových veteránov.