Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko kritizuje Macronove vyjadrenia o dodávkach stíhačiek na Ukrajinu

Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francúzsky prezident Emmanuel Macron si podávajú ruky na konci tlačovej konferencie v Kyjeve vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR/AP

Macron dodal, že poskytnutie týchto prostriedkov nesmie oslabiť kapacitu francúzskych ozbrojených síl.

Moskva 1. februára (TASR) - Rusko v stredu kritizovalo pondelňajšie vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, v ktorých nevylúčil dodanie bojových lietadiel na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová jeho vyjadrenia označila za "absurdné".

"Je francúzsky prezident naozaj presvedčený, že ak budú kyjevskému režimu dodané zbrane, ťažké zbrane a lietadlá, tak to nepovedie k vystupňovaniu situácie?" povedala.

Macron v pondelok v súvislosti s dodávkou lietadiel povedal, že "v zásade nič nie je vylúčené". Takisto však upozornil na možné stupňovanie konfliktu, pripomína AFP. Francúzky prezident pred prijatím akéhokoľvek rozhodnutia stanovil splnenie viacerých "kritérií".

Ukrajina musí najskôr o zbrane požiadať, žiadne zo zbraní nepovedú k vystupňovaniu napätia a nevznikne pravdepodobnosť ich použitia na ruskom území. Majú byť použité len na pomoc pri odolávaní útokom. Macron dodal, že poskytnutie týchto prostriedkov nesmie oslabiť kapacitu francúzskych ozbrojených síl.