Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko kritizuje plánovanú návštevu americkej lietadlovej lode v Nórsku

Americká lietadlová loď prvej triedy USS Gerald Ford, najväčšia vojnová loď na svete, sa plaví v Severnom mori neďaleko Dánska v pondelok 22. mája 2023. Foto: TASR/AP

Lietadlová loď prvej triedy USS Gerald Ford meria 337 metrov a do hlavného mesta Nórska sa má doplaviť tento týždeň.

Oslo 23. mája (TASR) - Ruské veľvyslanectvo v Nórsku v utorok ostro kritizovalo plánovanú návštevu americkej lietadlovej lode v Osle. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Na severe nie sú žiadne záležitosti, ktoré si vyžadujú vojenské riešenie, a ani záležitosti, ktoré si vyžadujú zásah zvonka," uviedol hovorca ruského veľvyslanectva Timur Čekanov pre AFP.

"Vzhľadom na to, že Oslo prijíma, že Rusko pre Nórsko nepredstavuje priamu vojenskú hrozbu, sa takéto predvádzanie sily javí nelogické a škodlivé," dodal.

Lietadlová loď prvej triedy USS Gerald Ford meria 337 metrov a do hlavného mesta Nórska sa má doplaviť tento týždeň. Má jadrový pohon a výtlak viac než 100.000 ton. Americké námorníctvo začiatkom mája oznámilo, že loď vyplávala z Norfolku v štáte Virginia na prvé bojové nasadenie. Nórsky minister obrany Björn Arild Gram návštevu tejto lode v nórskych vodách označil za prínosné v oblasti spolupráce s USA.

Nórsko, ktoré je členskou krajinou NATO, má s Ruskom spoločné hranice. Vzťahy medzi týmito dvomi krajinami sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prudko zhoršili.