Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Štátna duma schválila zákon o vstupe Krymu do Ruskej federácie

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, privítali potleskom prijatie federálneho zákona o vstupe Krymu do zväzku Ruskej federácie Foto: TASR/AP

Krymská republika a Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie de facto už v utorok, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali zmluvu o ich pripojení k Rusku.

Moskva 20. marca (TASR) - Ruská Štátna duma dnes ratifikovala federálny zákon o vstupe Krymu do zväzku Ruskej federácie a vytvorení dvoch ďalších subjektov v krajine: Krymskej republiky a mesta Sevastopol.

Dokument, ktorý parlamentu na schválenie predložil prezident Vladimir Putin, odobrilo 445 poslancov, jeden bol proti, informovala agentúra ITAR-TASS. Agentúry RIA a Interfax uviedli, že za návrh hlasovalo 443 poslancov a jeden bol proti. Na to, aby bola zmluva ratifikovaná, bola potrebná podpora 300 členov dolnej komory ruského parlamentu.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie de facto už v utorok, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu minulú nedeľu referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý vpravo), predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov (druhý vľavo), predseda krymskej vlády Sergej Aksionov (vľavo) a primátor mesta Sevastopol Alexej Čalyj (vpravo) si podávajú ruky po podpise dohody o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie v Moskve 18. marca 2014.
Foto: TASR/AP


Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sankcie, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.