Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojaci sa na Kryme presúvajú aj do vnútrozemia

Vojak na obrnenom transportéri sa presúva v konvoji vojenských vozidiel na ceste z krymského Sevastopolu do Simferopolu 10. marca 2014. Foto: TASR/AP

Ruské vedenie naďalej popiera obvinenia, že ruskí vojaci sa pohybujú po Kryme aj mimo sevastopolskej základne.

Sevastopol 14. marca (TASR) - Kolóny ruskej vojenskej techniky sa dnes ráno začali presúvať z mesta Kerč do vnútrozemia Krymského polostrova. Rovnaká situácia je aj v meste Džankoj, ktoré ráno tiež opustili kolóny ruskej vojenskej techniky.

Informoval o tom vedúci tlačového centra ukrajinského ministerstva obrany na Kryme Vladislav Selezňov s tým, že cieľ, kam sa technika presúva, nie je známy. Dodal, že vojaci v Kerči i Džankoji absolvovali vo štvrtok inštruktáž s veliteľmi a dostali aj požehnanie vojenských duchovných.

Agentúra Reuters informovala, že v zálive Kazačija neďaleko Sevastopola sa dnes z ruskej vojnovej lode vylodilo niekoľko nákladných áut, mnoho vojakov, ako aj najmenej jeden obrnený transportér. Podľa reportéra Reuters to svedčí o zámere Ruska ďalej posilňovať svoju vojenskú prítomnosť na Krymskom polostrove.

V pondelok spravodajca agentúry Reuters v tejto oblasti, vzdialenej asi 15 kilometrov od prístavu v Sevastopole, kde sídli ruská Čiernomorská flotila, zaznamenal kolónu najmenej 100 ruských vojenských vozidiel, vrátane nákladných automobilov, obrnených transportérov a mobilného delostrelectva.

Ruské vedenie naďalej popiera obvinenia, že ruskí vojaci sa pohybujú po Kryme aj mimo sevastopolskej základne. Maskovaní ozbrojenci, ktorí sa po polostrove presúvajú na vozidlách s ruskými vojenskými ŠPZ a majú modernú ruskú vojenskú techniku, obkľúčili v uplynulých viac ako dvoch týždňoch prakticky všetky základne ukrajinských ozbrojených síl na Kryme a získali nad nimi kontrolu. Moskva tvrdí, že nejde o ruských vojakov, ale príslušníkov miestnej domobrany.

Na Krymskom polostrove sa v nedeľu uskutoční referendum, v ktorom sa voliči vyjadria, či sa ich republika stane subjektom Ruskej federácie, alebo či sú za posilnenie jej právomocí v rámci Ukrajiny.

Kyjevská vláda i západné štáty označujú referendum za protiústavné a nemienia uznať jeho výsledky. Moskva krymský plebiscit považuje za prejav slobodnej vôle krymských občanov, ktorý má oporu aj v medzinárodných dokumentoch prijatých OSN.