Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko zostáva pri celoročnom letnom čase, rozhodol Najvyšší súd

Foto: TASR/František Iván

Prechod zo zimného na letný čas a naopak vyvolával v Rusku vždy celospoločenskú diskusiu o vhodnosti tohto rozhodnutia.

Moskva 13. júna (TASR) - Ruský Najvyšší súd dnes odmietol zrušiť rozhodnutie o zavedení celoročného letného času, ktoré v Rusku platí od roku 2011. Odvolanie podal prezident Ligy pre práva pacientov Alexander Saverskij, ktorý súd upozornil, že štát porušuje práva občanov, keď odmieta prejsť na zimný čas.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Saverskij svoju žiadosť dnes na súde zdôvodňoval tým, že v dôsledku zrušenia prechodu Ruska na zimný čas badať u časti občanov zhoršenie zdravotného stavu i zmenu nálady. Upozornil, že sa neobáva o seba, ale o deti a starých ľudí, na ktorých táto situácia vplýva najviac.

Prokurátorka jeho argumenty odmietla a poznamenala, že samotná zmena času nemôže mať vplyv na životné prostredie, ani na zdravie človeka.

Prechod zo zimného na letný čas a naopak vyvolával v Rusku vždy celospoločenskú diskusiu o vhodnosti tohto rozhodnutia. Nemenej búrlivá je však aj diskusia o rozhodnutí neprechádzať na zimný čas, ktoré v roku 2011 podpísal vtedajší prezident Dmitrij Medvedev.

Od zrušenia prechodu zo zimného na letný čas a naopak je čas v Rusku v porovnaní s astronomickým posunutý o dve hodiny dopredu. Rusi zmenu už zabehnutého systému prijali nejednoznačne. Niektorí sú veľmi nespokojní a tvrdia, že sú chronicky nevyspatí a unavení. Podľa iných sa zmenila kvalita ich života, majú bolesti hlavy, závraty. Upozorňujú tiež, že nežijú v rytme prírody: nevídajú východy ani západy slnka.

S cieľom úspory energetických zdrojov sa prvýkrát hodinky ručičiek posúvali v roku 1908 v Británii. Táto myšlienka však ako jednému z prvých skrsla v hlave americkému prezidentovi Benjaminovi Franklinovi. V samotných Spojených štátoch sa čas mení od roku 1918.